Un arbore din România, care, de altfel, este și cel mai bătrân din țară, are o poveste impresionată! Acesta se află în Ţebea, județul Hunedoara, iar vârsta lui este estimată undeva la 400 de ani, informează Realitatea.

Ce descoperire a fost făcută la Gorunul lui Horea?

De exemplu, Gorunul lui Horea sau, cum mai este denumit, „Fagul popii” a fost a fost locul de întâlnire al Sfatului Bătrânilor și al unor personalități marcante precum domnitorul Mihai Viteazul.

De asemenea, acolo s-ar fi făcut planuri importante de luptă de-a lungul timpului, fiind loculul de întâlnire al capilor răscoalei din toamna anului 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, împotriva nobilimii maghiare.

Miracol gorunul lui Horea

Imagine cu gorunul lui Horea.

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citește și: "Viteze la rafală". Anunțul îngrijorător al meteorologilor despre starea vremii! România, din nou, sub influența unui val polar

Astăzi, autoritățile au decis ca trunchiul de peste 15 metri, să fie acoperit de un sarcofag din beton, astfel încât să rămână acolo peste ani.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Imagini sfâșietoare de la priveghiul Biancăi! Momentul în care soțul ei izbucnește în plâns- wowbiz.ro

Recent, gorunului i-a apărut un vlăstar tânăr, motiv de bucurie, deoarece înseamnă continuitate în sfera tradițiilor românești.

„Şi lângă dânsul, vechiul stejar cu trunchiul mândru mai răsfiră crengile puternice, ce cad pe rând şi se înnoiesc într-una, vuind în vântul serilor cântece de taină, între crucea mortului din groapă şi crucea suferinții învietoare de

pe lăcașul românesc al credinții”, scria Nicolae Iorga, în volumul Neamul românesc în Ardeal și Țara Ungurească (1906).

În anul 1924, gorunul a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior, iar în anul 1947, gorunul a fost îmbrăcat în ciment, pe care a fost imprimat modelul scoarței. Trei decenii mai târziu, autoritățile au amplasat un stâlp de beton pentru a susține ultima creangă a gorunului, conform Gândul. Totodată, dintr-o ramură care s-a rupt în anul 2005 s-a cioplit o cruce de 1,8 metri,  "Crucea lui Horea", care a fost amplasată alături

de mormântul lui Avram Iancu. 

Miracol gorunul lui Horea

Imagine cu crucea făcută din gorunul lui Horea.

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citește și: Nu a lucrat niciodată, dar a mers să își depună actele de pensionare. Ireal ce s-a întâmplat cu femeia din Suceava, după verificarea documentelor

Legenda mai spune că la rădăcina copacului ar fi fost îngropată mâna dreaptă a lui Horea, după ce el a fost tras pe roată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si