Close sidebar
Close sidebar

Misterele Marii Negre! Mai multe epave, vechi de mii de ani, zac pe fundul marii!

In ultima vreme, in adancurile Marii Negre au avut loc mai multe investigatii arheologice. in urma acestora, intr-o prima etapa, au fost descoperite ramasitele a 41 de vase, construite intre secolele al IX-lea si al XIX-lea.

G. S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Recent, o a doua cercetare a dus la identificarea a doua epave mult mai vechi. Cele doua nave, una romana si una greceasa, au fost ambarcatiuni comerciale si s-au scufundat cu aproape 2.000 de ani in urma.

Vasul roman a fost gasit nu departe de orasul Sevastopol (Crimeea), in urma unei scanari cu sonarul. Apoi, scafandrii au coborat la 85 de metri adancime, pentru a-l explora.

Scafandrii Pavel Lapsin si Roman Dunaev, membri ai Expeditiei Neptune, s-au aventurat in adancuri pentru a realiza filmari si fotografii. Apoi, imaginile au fost analizate de experti.

„Vasul si-a pastrat forma, datorita conditiilor neobisnuite din adancimile Marii Negre, unde nu patrunde aproape deloc lumina, iar oxigenul lipseste”, a declarat Dunaev.

Istoricul Viktor Lebedinski a studiat imaginile si a declarat ca epava este un vas comercial roman, probabil din secolele I-III.

Cum a ajuns arheologul la aceasta concluzie? in primul rand, ancora, care a fost construita conform tehnicilor romane.

Citeste si: Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe model Stoianoglo- antena3.ro

De asemenea, imaginile au ajutat si la stabilirea faptului ca vasul avea forma circulara si era probabil folosit pentru a transporta incarcaturi mari.

Epava antica masoara aproape 22 de metri in lungime si sase metri in latime.

„Daca analiza ancorei este exacta si este vorba despre o epava romana, avem de-a face cu o descoperire unica. Este primul vas roman descoperit in Crimeea intr-o stare atat de buna”, a spus Dunaev.

Daca vor obtine suficiente fonduri, membrii Expeditiei Neptune ar dori sa se intoarca aici si anul viitor, pentru a studia artefactele care ar putea fi ascunse in epava.

Recent, o echipa de la Institutul de Arheologie al Academiei Nationale de Arheologie din Ucraina si de la Institutul de Arheologie Varsovia a facut inca o descoperire arheologica in Marea Neagra.

Arheologii subacvatici au identificat vas comercial grecesc vechi de 2.500

de ani, scufundat in apropierea coastei regiunii Mikolaiiv.

Aceasta este una dintre cele mai vechi epave gasite in regiune pana acum.

„Acest vas este unul dintre cele mai vechi descoperite in nordul Marii Negre. El le-a apartinut marinarilor antici greci, din secolul al V-lea i.e.n. – perioada de colonizare a nordului Marii Negre”, a spus Viaceslav Gerasimov, seful expeditiei.

Echipa vrea sa isi termine cercetarile, inainte de a decide ce va face cu epava.

Conservarea este tinta principala, motiv pentru care vasul grecesc va ramane acolo unde este, cel putin pentru moment.

Sursa: Incredibilia

Potrivit Greek Reporter, inca nu sunt disponibile imagini sau filmari cu epava.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI