Palatul Victoria "a vazut" o Revolutie, doua mineriade si multe proteste in care manifestantii au fortat chiar intrarea in sediul Guvernului. Gelu Voican Voiculescu a fost chiar pe punctul de a fi aruncat de la balcon, pentru ca avea vina de a fi vicepremier. Se spune ca multe secrete se ascund in Palatul Victoria, ca exista pasaje secrete pe sub constructie sau chiar intre incaperi, prin zid.

Guvernul, in timpul protestelor din 2017

Palatul Victoria a fost construit in 1937, in spatele Palatului Sturza. Trebuia sa fie Ministerul de Externe, insa dupa ce bombardamentele au pus la pamant vechiul palat, Guvernul s-a mutat aici. Palatul are o suprafata de 26.000 mp, iar subsolul este urias. Aici se pastreaza arhiva diplomatica din ultimii 45 de ani. Sunt 12 kilometri de arhiva, care ar trebui sa cuprinda fiecare act normativ dat de Executiv. Nimeni nu mai are insa curajul sa caute ceva aici, pentru ca este aproape imposibil de gasit.
Piata Victoriei, la Revolutie

Tot la subsol se afla o camera in care inca sunt pastrate multe dintre cadourile din perioada lui Ceausescu. In general, acestea sunt pastrate sub cheie, necunoscandu-se valoarea reala a acestora.

Palatul Sturza

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Si mai jos se afla un put adanc de 200 metri, de unde se spune ca se extrage cea mai buna apa din Bucuresti. Multi dintre angajatii Guvernului isi luau apa acasa, pentru a o imparti cu familia, cum este cazul tatalui lui Irinel Columbeanu, care ani de zile a carat apa cu bidonul de aici.

Fostul MInister de Externe, dupa bombardamente

Instalatia de aer conditionat functioneaza neintrerupt din 1944, anul in care a fost data in folosinta cladirea.

Sistemul este unul complicat: aerul este racit intr-un put de mare adancime si apoi suflat cu putere inapoi. Desi nu se poate compara, ca tehnologie, cu sistemele de azi, aerul conditionat de aici nu s-a defectat niciodata.
Palatul Victoria, construit in spatele Palatului Sturza

In fine, Guvernul a fost in pericol sa se prabuseasca si la propriu. Cladirea a fost incadrata in clasa I risc seismic, pana in 2012, cand Emil Boc a alocat fonduri pentru consolidarea cladirii.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si