Profesorul de fizică de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Silviu Gurlui a declarat, miercuri, că meteoritul ar fi căzut în partea de nord sau nord-est a municipiului Iaşi şi că a produs o undă de şoc având o energie foarte mare.
"Cu probabililitate destul de ridicată pot afirma că zgomotul din Iaşi a fost produs de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a oraşului. El a produs o undă de şoc de foarte mare energie.
Efectul asupra clădirilor a fost al unui mic cutremur ce a durat până la cinci secunde. Sunetul s-a simţit puternic pe durata a două secunde. Mulţi oameni aşa l-au şi resimţit acasă", a afirmat profesorul Silviu Gurlui.
Citeste si: Bubuitură misterioasă în Iași! Care a fost explicația seismologilor
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Profesorul ieşean a adăugat că, de regulă, aceşti meteoriţi au diametre de zecimi de milimetru şi cântăresc în medie 10 micrograme.
"Funcţie de mai mulţi parametri, aceştia produc fenomene optice sau unde de şoc caracteristice.
Vitezele lor medii sunt peste 30 km/secundă. Temperatura în vecinătatea suprafeţei este de peste 11.000 grade C. Dacă vom implementa tehnologie optică şi vom investi în cercetare vom putea fi mai liniştiţi: putem preveni, putem să ştim, putem să acţionăm optim“, a spus profesorul ieşean.
Un zgomot puternic s-a auzit marţi la Iaşi, la ora 14.07, iar autorităţile nu au putut oferi nicio explicaţie.
Prefectul judeţului, Marian Şerbescu, a afirmat că a luat legătura cu instituţiile din subordine şi că nimeni nu a reuşit să dea o explicaţie fenomenului.