In articol:
Profesorul Vladimir Beliș, fostul director al Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din Capitală, este de părere că o diagnosticare fără testare și fără necropsie nu ar trebui să își aibă locul, mai ales în plină criză epidemică, potrivit Antena3.
„Am avut cazuri de infectați cu HIV, SIDA, virusul care scade imunitatea. Astfel, individul poate contracta orice altă boală, care determină moartea. Mergem pe lanțul acesta. Și în cazul Covid-ului s-ar putea merge pe același proces. Eu aș merge foarte riguros pe autopsii pentru a lămuri corespondența între simptomatologie și ceea ce se găsește la autopsie. N-aș neglija autopsia”, spune profesorul Beliș.
S-a aflat secretul! Ce spun medicii despre misterul deceselor provocate de coronavirus: „Eu pot să jur că am fi avut cazuri mult mai puține”
„Indiferent ce se cere ca obiective în ordanță, aș fi dispus cu siguranță descrierea organelor, micro și macroscopic, pentru corespondență între leziune și testul de coronavirus.
„Eu pot să jur că am fi avut cazuri mult mai puține. În nicio țară din Europa nu au venit un milion de oameni”, a mai adăugat Vladimir Beliș.
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
Conform protocolului, cauzele decesului sunt stabilite pe baza necropsiei efectuate la câteva zile după moarte. Dacă familia persoanei decedate nu este de acord cu această procedură, certificatul de deces nu va fi emis, situație în care Parchetul va dispune la efectuarea autopsiei medico-legale.
Citeste si: Coronavirus în Italia- Au fost raportate 1.402 de noi cazuri active şi 172 de decese
Citeste si: Primăria Timişoara intenţionează să redeschidă parcurile din oraş
„Am învătat în peste 60 de ani de medicină legală să fiu foarte atent în stabilirea diagnosticului de moarte.”, spune profesorul Beliș.
„Diagnosticul pentru coronavirus se face prin testare. La cadavru, nefăcându-se acest test în timpul vieții, i-au recoltat din plămân. Nu este țesut necroptic, este greșit formulat”, referitor la cazul 708, un bărbat de 46 ani.
Profesorul mai explică faptul că majoritatea celor care au murit de coronavirus aveau și alte boli grave, fiind cea mai vulnerabilă categorie, indiferent de vârstă.