Munti de calcar strajuiesc hotarul dintre Maramures si Salaj. In peretii de piatra, sculptati de mii de ani in fel si chip, se ascunde comoara. "Vine de la Magura o vana foarte  mare de apa, iese acolo si se duce, nimeni nu stiu unde si cum!", spun oamenii locului.

Raul pare sa izvorasca tocmai din varful muntilor Magura, spun oamenii locului, imediat insa, intra in pamant de parca forte necurate l-ar atrage inauntrul rocilor. Niciodata oamenii locului nu au gasit vreo explicatie pentru firul de apa ce seaca brusc ca sa reapara kilometri mai departe, ca o fantana cu forma stranie. "Am inteles ca izvoraste, iese din munte si se pierde in vale", explica ei.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

CE SPUNE LEGENDA?

Cel mai des izvorul se arata primavara si e parca insufletit- spun oamenii locului. Ca sa-l intelegi, trebuie sa ii stii legenda. "Se zice ca cine bea apa din fantana de acolo, se indragosteste de fata din satul nostru.  E apa buna, e renumita si la straini, vin strainii si rad, ca si denumire, cum se numeste", ne explica localnicii.

Povestea raului misterios ii fascineaza si pe strainii care ajung in nordul tarii. Nu putini au plecat de-aici cu sticlelele pline.

Pe cat de enigmatic e traseul firulului de apa, pe-atat de "fara ocolisuri" ii e numele! Denumirea triviala vine din mosi stramosi si confirma imaginatia bogata a predecesorilor! 

Pentru ca e chiar la granita, izvorul a fost revendicat- de-a lungul timpului- de locuitorii ambelor judete. Apartenenta teritoriala ramane inca un mister. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si