Mizerie de nedescris la locul în care a fost descoperit Tezaurul de la Pietroasele! Peturi și ambalaje ”împodobesc” dealul în care, în 1837, a fost descoperită fabuloasa comoară FOTO EXCLUSIV
O bună bucată de vreme, Tezaurul de la Pietroasele a fost considerat cel mai mare din lume. Astăzi, locul descoperirii a ajuns într-o mizerie cruntă.
Tezaurul de la Pietroasele a fost descoperit întâmplător în martie 1837, de doi țărani buzoieni. Cu o greutate totală de 19,82 kilograme de aur, tezaurul cunoscut și sub denumirea ”Cloșca cu pui de aur” este expus din 1971 la Muzeul Național de Istorie al României.
”Tezaurul este compus din 12 piese cu o greutate totală de 19, 820 kg de aur. Piesele componente tezaurului sunt o fibulă mare in forma de vultur care poartă pe piept marele caboson oval, mărginit simetric în cruce de patru cabosoane mici și rotunde; o fibulă mică; două fibule mijlocii ;o tavă; o cană-oenoche; o pateră; două coșulețe poligonale; un colan cu inscripție; un colan simplu; un colan cu balama.
Tezaurul a primit numele de „Cloșca cu puii de aur”din cauza fibulelor în formă de pasăre”, notează historia.ro.
O bună bucată de vreme, Tezaurul de la Pietroasele (județul Buzău) a fost considerat cel mai mare din lume! Astăzi, locul descoperirii a ajuns într-o mizerie cruntă. Există un singur indicator din localitatea Pietroasele spre zona în care a fost descoperit tezaurul, iar acolo, sub un deal, se află o placă comemorativă, care amintește marele eveniment.
În jur, însă, este schițat din betoane începutul unui monument mai amplu, dar părăsit, așa că imaginea de ansamblu este deplorabilă, cu peturi aruncate peste tot, ambalaje și tot felul de mizerii care ”întregesc” tabloul.