Ca să evite tradiţionala aglomeraţie de la pelerinaj din Iaşi, de la moaştele Sf Parascheva, autorităţile au hotărât să oprească venirea credincioşilor din afara judeţului.. Este o decizie greu de pus în practică, spun reprezentanţii bisericii.

Marian Timofte, vicar administrativ Mitropolia Moldovei și Bucovinei: "Este surprinzătoare și nu știm în ce măsură ea va putea fi și implementată la modul practic.

Noi nu suntem o autoritate a Statului, Biserica nu are nici căderea, nici competența să legitimeze persoane, să restricționeze deplasarea persoanelor", spun reprezentanții bisericii.

Măsura de interzicere a pelerinajului la moaştele Sf Parascheva din Iaşi trebuie justificată riguros

"Aceste masuri trebuie justificate riguros si nu trebuie sa aduca in vreun fel o atingere nejustificata a fundamentalei libertati religioase", susține purtătorul de cuvânt al BOR.

Măsura a fost luată pentru că riscul epidemiologic este foarte mare, spun autorităţile.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Decizia despre pelerinaje și restaurante. Noi restricții

"Riscul major nu este numai participarea la faţa locului, ci pe durata transportului, in autocare până in localitatea respectivă sau inapoi acasă!", spune Raed Arafat.
Vestea i-a nemulţumit, însă, pe credincioşi.

"Nu este corect. Știți ce se întâmplă? În privința conștiinței și a sufletului omului, nu pot eu să pun opreliște, nu se poate, asta e cel mai mare...

știu eu...", spun credincioșii.

Cum vor fi opriți pelerinii din alte localități să ajungă la raclă este întrebarea care se află şi pe buzele autorităţilor.
"O presiune, eu zic că nu este mai mare, este mai ușor de gestionat atât timp cât, de fapt, s-a interzis pelerinajul dacă stăm bine și calculăm, dar ne pune și în niște situații inedite pentru că oameni vor mai veni", spune primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Doar cei din Iaşi au voie la pelerinajul de la moaştele Sf Parascheva

Aşa cum se întâmpla an de an, pe 9 octombrie, la Iași, ar fi trebuit să ajungă cu un alai de autocare şi pelerinii din Voluntari, judeţul Ilfov. Acum, însă, totul va fi doar o amintire pentru sutele de credincioşi.

„Nu e bine pentru că credința e la fel. I-au oprit omului credința un an! Stai că o să se ajungă mai rău, mamă. Adevărat, au ajuns picioarele să conducă capul!”, spun oamenii.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: VIDEO- Pelerinaj la Sf. Parascheva. Pelerinii: COVID nu stă pe moaște

Sfânta Parascheva va fi sărbătorită pe 14 octombrie, însă la slujba din Iaşi vor putea participa doar 500 de persoane. Liturghia va putea fi urmărită și pe ecrane ce vor fi montate în Piața Unirii și Piața Palatului Culturii, unde se vor amenaja spații cu câte 200 de scaune, la distanţă unele faţă de altele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si