Aproximativ 18.000 de oameni sunt deja prezenți la coadă în fața Catedralei Mitropolitane, iar în total sunt așteptate peste 300.000 de persoane.

De la primele ore ale dimineții de când racla cu sfintele moaște a fost scoasă afară, credincioșii și-au făcut apariția. Oamenii legii au acționat prompt și au încercat să calmeze spiritele, pentru a evita ca oamenii să se mai îmbulzească.

Eveniment mare în rândul pelerinilor

Peste 8.000

de credincioși au venit din juțețul Voluntari, așa cum fac în fiecare an. Unii n-au mai avut răbdare și au încercat să rupă cordonul amplasat de forțele de ordine, pentru a ajunge la racla cu sfintele moaște. Evenimentele de la Catedrala Mitropolitană se vor desfășura în perioada 11-15 octombrie 2019.

Eveniment mare în rândul pelerinilor. Este mare îmbulzeală la moaștele Sfintei Parascheva din Iași

Sfânta Parascheva, prăznuită pe 14 octombrie

Tradiţia spune că dacă în ziua de Sfânta Parascheva nu plouă iarna va începe mai devreme. Vremea din ziua de 14 octombrie arată cum se va păstra aceasta până la Sfântul Dumitru. În ziua de Sfânta Parascheva nu se munceşte. Cei care fac asta se vor confrunta cu probleme în familie sau la locul de muncă.

Credincioşii nu mănâncă nimic până la ora 12:00, atunci când se termină slujba de pomenire a Sfintei Parascheva.

Citeste si: Cum să îți cureți ficatul de toxine în doar două zile, în mod natural și sănătos

În ziua de Sfânta Parascheva se împart lipii, covrigi sau must amărâţilor. Se spune că dacă în această zi te zgârceşti vei ajunge la sărăcie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este prăznuită de către Biserica Ortodoxa în fiecare an pe 14 octombrie. Cuvioasa este sărbătorită nu doar de către Biserica Ortodoxă Română ci și de către alte biserici de rit oriental. De asemenea, este cunoscută ca fiind sfânta patroană a Moldovei.

Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia. Părinții acesteia erau creștini, dar și bogați având multe averi. Cuvioasa a fost botezată și crescută de către părinții ei în credința creștină. Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserica Preacuratei Născatoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserică a auzit următoarea fraza din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.

La auzul acestor cuvinte care îi răsunau în inimă, Cuvioasa a decis să facă exact așa cum era specificat în Evanghelie. Iesind din biserică, văzu un sarac și îi ceru hainele acestuia. Sărmanul i le dă, iar ea la schimb i le oferi pe ale ei.

Este mare îmbulzeală la moaștele Sfintei Parascheva din Iași

Eveniment mare în rândul pelerinilor. Este mare îmbulzeală la moaștele Sfintei Parascheva din Iași

Citeste si: Previziunea lui Adrian Năstase. Ce se va întâmpla cu Klaus Iohannis

La ceva timp distanță decide să se retragă în pustietate, iar la sfaturile unor viețuitori merge spre ținutul Pontului. Totuși, timp de 5 ani se oprește la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De acolo a pornit spre Țara Sfântă pentru a trăi restul vieții sale în acele locuri. De la Constantinopol a decis să meargă la Epivat, fară a spune credincioșilor cine este cu adevărat și de unde vine. Aici este și locul unde trece în neființă și urcă sus la ceruri alături de Dumnezeu. Neștiind cine este cu adevărat, Cuvioasa a fost ingropată ca o straină.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Eveniment mare în rândul pelerinilor. Este mare îmbulzeală la moaștele Sfintei Parascheva din Iași

Citeste si: Pe cine sărbătorim pe 11 octombrie. Cui îi spunem astăzi ”La mulți ani!”

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Mitropolia Iasi. Credincioși din toată țara, dar și din toate colțurile lumii se adună în fiecare an pentru ca sfânta să îi ajute pe credincioși. În total, peste 1 milion de credincioși vin anual pentru a se ruga și a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si