O scrisoare de recomandare cu impact la angajator tinde să se concentreze asupra calificărilor profesionale, dar poate insista și asupra abilităților "soft" ale unei persoane, cum ar fi potențialul de lider, excelența în comunicare sau reușitele academice sau de afaceri.

Trebuie să alegi cu atenție persoana care îți oferă scrisoarea de recomandare, astfel încât impactul ei să fie cât mai mare. Contează funcția pe care o are, experiența sa și, eventual, brandul personal.

Scrisoarea de recomandare, cu date cât mai actuale despre tine

Este o idee bună să-i oferi acelei persoane și un CV pe lângă solicitarea unei scrisori de recomandare. CV-ul poate conține informații esențiale pe care celălalt le poate omite, acreditări sau realizări. Este important ca datele incluse în scrisoarea de recomandare să fie cât mai actuale.

Scrisoarea de recomandare conturează angajatorului o primă impresie asupra ta. Tocmai de aceea, ea trebuie să fie bine cât mai bine formatată, redactată și revizuită. Ea trebuie să conțină date cât mai concrete despre tine, exemple de reușită profesională.

Aspectul ideal al scrisorii de recomadare

Lungime: Ideal ar fi ca scrisoarea să ocupe o singură pagină. O variantă mai scurtă de atât poate sugera fie că persoana care a scris-o nu vă cunoaște prea bine, fie nu vă susține cu adevărat și a preferat să se rezume la câteva fraze impersonale.

Font: Este recomandată folosirea unui font tradițional, cum ar fi Times New Roman, Arial sau Calibri. Dimensiunea fontului ar trebui să se situeze între 10 și 12 puncte, pentru a fi ușor de citit. Ajustarea dimensiunii fontului este o modalitate bună de a păstra scrisoarea pe o singură pagină.

Editare: Înainte de a o atașa CV-ului tău, ar fi de preferat s-o mai parcugi încă o dată, cu atenție, pentru a evita posibilele greșeli ortografice.

Structura unei scrisori de recomandare

Scrisoarea de recomandare trebuie să înceapă cu numele celui care o redactează și data. Dacă este vorba de un e-mail și nu de o scrisoare, numele poate fi inclus la finalul mesajului, iar data omisă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Introducere: În intro trebuie explicată relația cu persoana pentru care este scris documentul. Aici poate fi inclusă durata colaborării cu respectiva, numele fostului loc de muncă și, eventual, o scurtă trecere în revistă a cursurilor și școlilor absolvite, confor ejobs.ro.

Urmează o prezentare generală cu informații specifice despre caracteristicile personale ale candidatului (creativitate, răbdare, perseverență etc.), abilități specifice (abilități excelente de comunicare, abilități organizaționale etc.). Acestea trebuie explicate într-un mod cât mai concret pentru a căpăta un plus de valoare.

După prezentare poate fi explicată conexiunea cu persoana recomandată, inclusiv motivul pentru care cel ce redactează scrisoarea este calificat să facă asta.

Urmează argumente și exemple din care să reiasă că acea persoană este un candidat calificat pentru jobul respectiv. Ideal ar fi să existe cazuri specifice în care persoana s-a remarcat la fostul job.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

În paragraful de închidere, e obligatoriu să fie incluse informațiile de contact (telefon și e-mail) pentru a oferi o recomandare verbală sau pentru a răspunde la întrebări suplimentare, dacă este necesar.

Model de scrisoare de recomandare

Dragă (Nume, Prenume),
(Numele complet al angajatului) a fost angajatul companiei (Numele Companiei) din data X, cand a fost angajat/ă pe poziția de (Poziție/ Titlul postului 1). În data Y, a fost promovat/ă în postul de (Poziție/ Titlul postului 2) care reprezintă jobul său actual.
Responsabilitățile sale ca (Poziție/ Titlul postului 1) includeau (Responsabilitatea1), (Responsabilitatea 2) și (Responsabilitatea 3). Dupa ce a preluat postul de (Poziție/ Titlul postului 2) responsabilitățile sale de lucru s-au modificat pentru a include și (Responsabilitatea 4), (Responsabilitatea 5) și (Responsabilitatea 6).

(Numele candidatului) a fost un/o angajat/ă foarte devotat/ă. Punctele sale tari sunt evidențiate mai ales în abilitatea sa de învățare, spiritul de echipă, calitățile de lider și respectarea termenelor limită.
Printre realizările sale se numără: (Realizarea 1), (Realizarea 2) si (Realizarea 3). (Numele angajatului) este un (Pozitie/ Titlul postului) capabil, și vi-l recomandăm cu încredere pentru o astfel de poziție.

Cu respect,
(Nume) și (Funcție)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si