Există câteva modificări la Legea Pensiilor care intră în vigoare chiar din această toamnă. Acestea vor produce schimbări și în următorii ani, de la majorări ale punctului de pensie, până la recalculări, noi formule de vechime şi chiar transformări ale pensiilor în ajutoare sociale. De altfel, noua lege a pensiilor a început deja să se aplice pe anumite capitole.
În luna septembrie, a avut loc prima majorare a punctului de pensie. Acesta
a crescut la 1.265 de lei, iar de la 1 septembrie 2020 acesta va ajunge la 1.775 de lei, iar din 1 septembrie 2021, punctul de pensie va mai crește cu 100 de lei și va ajunge la 1.875 de lei. Din septembrie 2021 anumite pensii se vor transforma și dispar în totalitate câțiva termeni. Pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.
Anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.
Nu se termină aici – pentru drepturile de pensie acordate în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât și în sistemul public de pensii, se va putea cere recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.
„La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare
realizate în perioada de anticipare ori, după caz, în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate și/sau perioadelor asimilate”, se arată în Legea nr. 127/2019.