Momentul de reculegere a fost propus de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, care conduce şedinţa plenului de marţi.

"Personalitate de o statură intelectuală şi morală ireproşabilă, diplomat prin vocaţie, Oliviu Gherman a reuşit să creeze, la nivelul Senatului, un dialog politic consistent, bazat pe respect reciproc între partidele parlamentare, fiind convins că România va deveni un stat democratic puternic", a scris Cazanciuc, marţi, pe Facebook.

Potrivit lui Cazanciuc, "acele vremuri de început ale democraţiei pot reprezenta un model pentru dezbaterea parlamentară de astăzi".

Citeste si: Oliviu Gherman a murit. Primul președinte al PSD avea 90 de ani

"Oliviu Gherman va rămâne în gândurile noastre un reper de moralitate şi un model de gândire dedicat binelui românilor. Dumnezeu să îl odihnească!", a adăugat Cazanciuc.

Citeste si: Ion Iliescu: „Am aflat cu profund regret vestea morții lui Oliviu Gherman”

Moment de reculegere în Senat în memoria lui Oliviu Gherman
Moment de reculegere în Senat în memoria lui Oliviu Gherman

Oliviu Gherman a murit astăzi

Oliviu Gherman a murit. Fost președinte al FDSN, al PDSR și apoi al PSD, pe vremea când Ion Iliescu era președintele României, Oliviu Gherman a fost senator în patru legislaturi și a condus Senatul în ultimul mandat.  

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârşit. Personalitate inteligentă, calmă. Un politician înţelept. Ani de zile, începând din 1992, am lucrat în 'tandem'. Ca prieteni. El era preşedinte al FDSN, eu preşedinte executiv.

El era preşedinte al Senatului, eu preşedinte al Camerei (1992- 1996). Colegi în acelaşi partid. Fizician remarcabil, profesor universitar, ambasador la Paris. O carieră politică şi legislativă de excepţie. Un model pentru o întreagă generaţie", a scris fostul premier Adrian Năstase pe blogul său.

Citeste si: Donatorii de plasmă ar putea primi 1.000 de euro în București

Cine a fost Oliviu Gherman

Oliviu Gherman fost președinte al Senatului între 1992-1996, apoi ambasador al României la Paris 2001-2004. A făcut parte din echipa ce a fondat FDSN, devenit mai apoi PDSR si PSD.

Citeste si: Prognoza meteo. Cum va fi vremea în următoarea perioadă

Oliviu Gherman s-a născut la 26 aprilie 1930. A fost om politic, senator în patru legislaturi. În legislatura 1990-1992 a fost senator de Dolj, ales în circumscripţia electorală 17, din partea Frontului Salvării Naţionale. Vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului în perioadele septembrie- octombrie 1992, februarie- august 1992 şi iunie 1990- februarie 1992. Membru al Grupului parlamentar al Frontului Salvării Naţionale, al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit site-ului www.cdep.ro.

Citeste si: Noul coronavirus are peste 30 de simptome. Cel mai bizar semn dintre toate este...

În legislatura 1992-1996, Oliviu Gherman a fost senator de Dolj din partea Frontului Democrat al Salvării Naţionale (până în iulie 1993) şi din partea Partidului Democraţiei Sociale din România (din iulie 1993). Preşedinte al Senatului, preşedinte al Biroului Permanent în perioadele septembrie- noiembrie 1996, februarie- iunie 1996, septembrie- decembrie 1995, februarie- iunie 1995, septembrie- decembrie 1994, februarie- iunie 1994, septembrie- decembrie 1993, februarie- iunie 1993, octombrie- decembrie 1992. Membru al Grupului parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale din România.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Moment de reculegere în Senat în memoria lui Oliviu Gherman
Moment de reculegere în Senat în memoria lui Oliviu Gherman

Citeste si: Nelu Tătaru, anunț de ultim moment despre starea de alertă

În legislatura 1996-2000 a fost senator de Bucureşti, ales în circumscripţia 41, din partea Partidului Democraţiei Sociale din România. Vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului în perioadele februarie- iunie 1998, septembrie- decembrie 1997, februarie- iunie 1997, noiembrie- decembrie 1996.

Membru al Grupului parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale din România, membru în Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului (din septembrie 1999), în Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă (din decembrie 1996), în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (până în septembrie 1999). Membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coasta de Fildeş (din februarie 1997) şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud (din februarie 1997).

În legislatura 2000-2004, Oliviu Gherman a fost senator de Bucureşti, ales în circumscripţia electorală 42, din partea Partidului Democraţiei Sociale din România (până în iunie 2001) şi din partea Partidului Social Democrat (din iunie 2001). Membru în Grupul parlamentar PSD (social-democrat şi umanist), în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, în Grupul parlamentar de prietenie cu India şi în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud. Mandatul său s-a încheiat la 27 august 2001, prin demisie.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si