Close sidebar
Close sidebar

Moment istoric pentru Republica Moldova și Ucraina: au fost deschise negocierile de aderare la UE. Viktor Orban, premierul Ungariei, a ieșit din sală și s-a abținut de la vot

Zi istorică pentru Uniunea Europeană: s-a decis începerea negocierilor de aderare pentru Ucraina, țară aflată în război cu invadatorul vecin Rusia, și pentru Republica Moldova, țara aflată sub pericolul influenței rusești, dar condusă cu curaj spre Europa de președintele Maia Sandu.

Razvan Ilie,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Consiliul European a aprobat, joi, la Bruxelles începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, conform propunerii Comisiei Europene.

Citește și: Alți români evacuați din Fâșia Gaza și familiile lor, aduși în țară cu o aeronavă militară

A existat o singură abținere la vot, a premierului Ungariei Viktor Orban, care a ales să iasă din sala unde se desfășura ședința Consiliului.

Victorie de etapă pentru Maia Sandu și Volodimir Zelenski la Bruxelles 

[Sursa foto: Twitter]

Potrivit surselor Politico.eu, cancelarul german Olaf Scholz a venit cu ideea ca prim-ministrul maghiar Viktor Orban – care a amenințat săptămâni întregi că va refuza candidatura Ucrainei – să iasă din sală când are loc votul cheie.

Citeste si: Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Viktor Orban a votat, însă, împotriva acordării de noi fonduri pentru Ucraina, fiind vorba de un pachet de circa 50 de miliarde de euro pentru Kiev, amânat ca urmare a intervenției liderului maghiar.

Klaus Iohannis: "Este un rezultat istoric"

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE şi a apreciat că decizia de joi a Consiliului European este una "istorică".

"Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare", a afirmat Iohannis.

Iohannis a arătat că această decizie este "un rezultat istoric, un pas foarte, foarte important".

Şeful statului român a detaliat că în Consiliu, în ceea ce priveşte cauza Republicii Moldova, au fost "mai mulţi care, cu mult entuziasm şi cu multă emfază, am susţinut deschiderea negocierilor".

Şeful statului nu a avansat o estimare privind aderarea Republicii Moldova, dar a amintit de experienţa României.

"Niciodată nu s-a trecut aşa de repede la aprobarea începerii negocierilor de aderare"

Klaus Iohannis a remarcat că, în cazul Republicii Moldova şi al Ucrainei, "niciodată nu s-a trecut aşa de repede peste faza preliminară, de la solicitare, la statutul de candidat, la aprobarea începerii negocierilor de aderare".

"Deci putem să fim optimişti", a spus şeful statului, fiind de părere că ţara noastră va juca în continuare "un rol important" în parcursul european al ţării vecine.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Maia Sandu: Ne dorim transformarea Moldovei va fi într-un stat european

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că decizia de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană "este victoria noastră, a tuturor".

"Dragi moldoveni, felicitări! Douăzeci şi şapte de şefi de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au zis 'da' pentru ţara noastră, au zis 'da' pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-şi imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova", a afirmat Maia Sandu într-un mesaj adresat cetăţenilor ţării.

Şefa statului a remarcat că succesul de joi, din prima zi a Consiliului European, este meritul întregii societăţi.

Tot joi, 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis acordarea statutului de stat candidat Georgiei, iar Bosnia şi Herţegovina a avut o evaluare pozitivă a parcursului său european.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI