In articol:
UPDATE: Klaus Iohannis a susținut un discurs la recepţia de la Palatul Cotroceni de la ora 14:00, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României.
„Suntem cu toţii conştienţi că în România mai sunt multe lucruri de făcut, iar schimbările amânate atât de mult timp trebuie să continue într-un ritm mult mai alert.
Președintele subliniat că trebuie să continue reformele demarate şi anul viitor, 2024 fiind „un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”.
„Toate trebuie continuate.
Șeful statului a punctat că românii trebuie să fie vigilenţi la curentele extremiste care pot deveni ameninţări reale la adresa principiilor de bază ale societăţii noastre şi a sistemului de valori.
„Să nu uităm că drumul către libertate şi democraţie a fost lung şi anevoios şi a implicat sacrificii enorme din partea multor generaţii. Datorită lor, avem astăzi dreptul fundamental de a ne exercita votul, singurul instrument democratic prin care decidem cursul ţării noastre. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul naţiunii şi, totodată, să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenţi, pot deveni ameninţări reale la adresa principiilor de bază ale societăţii noastre şi a sistemului nostru de valori”, a mai explicat Preşedintele Româniie.
Știrea inițială
Potrivit organizatorilor, mai bine de 2.400 de militari şi specialişti din MApN (Ministerul Apărării Naţionale), MAI (Ministerul Afacerilor Interne), AVR (Autoritatea Vamală Română), SRI (Serviciul Român de Informaţii), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au participat la parada militară care a avut loc în Piaţa Arcului de Triumf din Capitală cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Autoritățile estimează că, în total la evenimentul de 1 Decembrie, au fost prezenți aproximativ 100.000 de români, fiind cea mai mare prezenţă înregistrată până în prezent.
Printre personalitățile prezente la parada militară organizată în București s-au regăsit preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, mai mulți politicieni, veterani.
Președintele Klaus Iohannis a adus un omagiu eroilor căzuți în luptele pentru reîntregirea neamului românesc, depunând o coroană de flori. A fost ținut și un moment de reculegere în memoria celor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Fondul sonor al defilării a fost asigurat de muzicile militare ale Armatei, incluzând Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava", precum și elevii Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.
Mesajul de 1 Decembrie al lui Marcel Ciolacu. „O Românie puternică este un obiectiv firesc, capabil să ne unească”
Cu ocazia Zilei Naționale a României, prim-ministrul Marcel Ciolacu le-a transmis tuturor românilor de pretutindeni, un mesaj emoționant.
"Este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aș bucura să retrăim spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri. Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor și, mai ales, o înțelegere a preocupărilor fiecărui român. Consider că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acțiune a noastră, indiferent dacă ne referim la cetățeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanți ai statului sau la clasa politică. Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toți români și că avem un drum comun de parcurs ca națiune, de care depind prezentul și viitorul întregii societăți și al fiecărui cetățean. O Românie puternică, orientată spre dezvoltare, care să se reflecte în plan economic, dar mai ales în viața de zi cu zi a românilor, este un obiectiv firesc, capabil să ne unească. La mulți ani, tuturor românilor! La mulți ani, România", a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.