Mormantul lui Andrei Muresanu, lasat in paragina! Autorul imnului "Desteapta-te, romane!" a fost inmormantat la Brasov.
Andrei Mureşanu, scris şi Mureşianu a fost un poet şi revoluţionar român din Transilvania. Născut în familia unui mic întreprinzător, a studiat filozofia şi teologia la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Braşov, începând cu 1838.
Muresanu a început să publice poezie în revista Foaie pentru minte, inimă şi literatură. S-a numărat între conducătorii Revoluţiei din 1848, ca membru în delegaţia Braşovului la Adunarea de la Blaj, tinuta in luna mai.
Poemul său Un răsunet, scris la Braşov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem denumit ulterior Deşteaptă-te, române!, a devenit imn revoluţionar- fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”.
În 1990 Deşteaptă-te, române! a devenit imnul de stat al României. După Revoluţia de la 1848 Mureşanu a muncit ca traducător la Sibiu şi a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică şi de protest social. În 1862 poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănătatea precară, a murit în 1863 la Braşov, unde a si fost inmormantat dupa numeroase controverse.
Înmormântarea sa a pricinuit un protest al enoriaşilor Bisericii „Sf. Treime” de pe Tocile, pe motiv că în cimitirul parohial ortodox nu şi-ar avea locul un credincios unit (greco-catolic). În favoarea înhumării lui Andrei Mureşanu în cimitirul Bisericii de pe Tocile a intervenit însuşi mitropolitul Andrei Şaguna, cu îndemnul: „ Proştilor, ce mai întrebaţi, îngropaţi-l şi tacă-vă gura .” Cuvântările funebre au fost rostite de
preotul unit Ioan V. Rusu şi de Iacob Mureşanu. Din pacate, locul de veci al poetului nu arata cum s-ar cuveni...Pe mormant nu se zareste nicio floare...