3.54 milioane de oameni au murit din cauza COVID-19. OMS face anunțul
Pandemia Sars-Cov-2 a făcut ravagii în lume. Bilanțul a ajuns la 3,54 de milioane de morţi. Autoritățile expun noi măsuri, noi bilanţuri şi evoluţii marcante ale epidemiei la nivel mondial.
Virusul COVID-19 a făcut prăpăd la nivel mondial. Acum virusul poate fi alungat prin vaccinare. În Franța campania de vaccinare a început la nivel înalt. Întreaga populaţie majoră a Franţei se poate vaccina începând de luni împotriva covid-19- după abandonarea criteriilor de vârstă şi starea sănătăţii.
„La 15 iunie, există şanse bune să depăşim obiectivul Guvernului de vaccinare cu prima doză a 30 de milioane de persoane”, a apreciat la postul LCI profesorul Alain Fischer. În acest mod, francezii speră să revină la viața de dinaintea pandemiei.
OCDE şi-a revizuit în creştere previziunile cu privire la creşterea economică în 2021- la 5,8%- şi în 2022- la 4,4%-, însă avertizează cu privire la o nouă scădere a economiei din cauza unei persistenţe a unor ”tendinţe contrare”.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) îşi exprimă îngrijorarea mai ales faţă de vaccinarea împotriva covid-19- prea lentă în ţările sărace- şi nervozitatea pieţelor financiare.
Pandemia COVID-19 în Argentina
Cu două săptămâni înaintea lansării teoretice a Copa America, în perioada 13 iunie-10 iulie, Neymar, Lionel Messi şi alte staruri ale fotbalului sud-american nu ştiu unde va avea loc evenimentul, după ce Argentina s-a retras luni, din cauza pandemiei covid-19.
În Burkina Faso, autoritățile au vești bune. Dumincă seara au primit aproximativ 115.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, fnanţate prin dispozitivul Covax. La 2 iunie 2021 va începe o primă fază a vaccinării în această țară săracă din Africa de Vest.
Aici s-au înregistrat 13.430 de contaminări cu noul coronavirus şi 166 de morţi din cauza covid-19. Burkina Faso era una dintre ultimele ţări din Africa de Vest care nu şi-au lansat vaccinarea împotriva epidemiei.
Anunț OMS
Membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aflaţi în centrul unei bătălii împotriva covid-19, au adoptat o rezoluţie privind o consolidare a organizaţiei, după o săptămână de dezbateri.
Principala miză a reuniunii, o reformă a agenţiei ONU şi a capacităţii sale de a coordona reacţia faţă de crize sanitare mondiale şi de a preveni epidemii viitoare, a dominat dezbaterile, în contextul în care OMS şi comunitatea internaţională au fost incapabile să prevină pandemia covid-19.
Temutul virus a dus la 3.543.125 de morţi în lume. Numărul a fost calculat de când Biroul OMS în China a anunţat apariţia bolii, în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ întocmit luni, la ora 10.00
GMT (13.00, ora României) de AFP în baza unor surse oficiale.
După Statele Unite (594.431 de morţi), ţările cu cel mai mare număr de decese din cauza covid-19 sunt Brazilia (461.931), India (329.100), Mexicul (223.507) şi Regatul Unit (127.781).
Aceste date, care au la bază bilanţuri oficiale ale autorităţilor naţionale în domeniul sănătăţii, sunt per ansambu subevaluate. Ele nu iau în calcul revizuiri în creştere, realizate ulterior de către organizaţii statistice.
Ţinând cont de supramortalitatea directă şi indirectă legate de covid-19, OMS estimează că bilanţul real al pandemiei este ”de două-trei ori mai mare”.