Close sidebar
Close sidebar

Moșii de iarnă 2021. În ce zi pică Sâmbăta Morților

Află în ce zi pică Sâmbăta Morților în anul 2021 și ce alimente trebuie să împarți în această zi. Care sunt tradiţiile şi obiceiurile româneşti din această zi.

Andreea Bolocan,

Pomană Moșii de Iarnă 2021 [Sursa foto: playtech.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Moşii de iarnă 2021 pică în acest an în luna martie, cu doar câteva zile înainte de Moşii de primăvară 2021. Iată ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor!

Când este Sâmbăta Morților în 2021

Sâmbătă, 6 martie 2021, se face Pomenirea morților- Moșii de iarnă. La câteva zile după, pe 9 martie au loc Moșii de primăvară 2021. Moşii de iarnă pică în 2021 în luna martie, întrucât Paştele se sărbătoreşte în acest an pe data de 2 mai. Astfel, Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice.

Aceasta sâmbătă mai este cunoscută în popor și sub denumirea "Moșii de iarnă".

Citeste si: Când se pot face nunți în 2021

Tradiții și obiceiuri Sâmbăta Morților 2021

In fiecare an, in ziua de sambata dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati, crestinii ortodocsi din Romania ii pomenesc pe cei trecuti la domnul. Conform traditiei populare, aceasta sarbatoare este numita si “Mosii de iarna” sau “Sambata mortilor”. In aceasta zi in biserica sunt pomeniti oamenii care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare.

Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2021. Toți credincioșii trebuie să știe asta

Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

Conform datinilor stravechi, in unele zone ale tarii batranii povestesc cum sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Sufletele trecute in nefiinta vin astazi sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul.

In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci, fructe sau chiar si lumanari aprinse.

La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Cei batrani isi aduc aminte ca Mosilor de iarna li se mai spunea si Mosii de piftii si sambata piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi in care se mananca racituri sau piftii. Daca acestea nu erau mancate in totalitate in aceeasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile si-ar fi facut aparitia in timpul verii.

De asemenea, se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se lucreze. Toate femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Mai mult, aceasta zi trebuie respectata cu sfintenie pentru a te feri de nebunie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI