Moşii de iarnă 2021 pică în acest an în luna martie, cu doar câteva zile înainte de Moşii de primăvară 2021. Iată ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor!

Sâmbătă, 6 martie 2021, se face Pomenirea morților- Moșii de iarnă. La câteva zile după, pe 9 martie au loc Moșii de primăvară 2021.

Moşii de iarnă pică în 2021 în luna martie, întrucât Paştele se sărbătoreşte în acest an pe data de 2 mai.

Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Aceasta sâmbătă mai este cunoscută în popor și sub denumirea "Moșii de iarnă".

Citeste si: Beneficiile supranaturale ale colivei: Ce se întâmplă când o mănânci

Rânduiala sau ritualul bisericii prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Moşii de iarnă 2021 - Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor?
Moşii de iarnă 2021 - Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor?

Cine poate fi pomenit de Moşii de iarnă 2021?

Se pot pomeni toți cei care au murit nedespărțiți de Biserică. Nu pot fi pomeniți cei care au murit în dispreț cunoscut față de Dumnezeu. Precizăm că orice slujbă a Bisericii se săvârșește numai pentru cei care sunt membri ai ei. De aceea nu pot fi pomeniți nici copii morți nebotezați, pentru că ei nu sunt membri ai Bisericii.

Moșii de iarnă pică în Duminica lăsatului sec de carne

În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne se face pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoșata Judecată și A doua venire a lui Iisus Hristos.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Simion Florea Marian menționa în lucrarea "Trilogia vieții", că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși. Cuvantul "moși" vine de la "strămoși", și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul "moși" sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: "Moșii de primăvară" (de Măcinici), "Moșii de vară" (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), "Moșii de toamnă" (în prima sâmbătă din luna noiembrie), "Moșii de iarnă" (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne), scrie wikipedia.org.

Citeste si: Cum se prepară coliva și ce semnificație are ea pentru creștinul ortodox?

Moşii de iarnă 2021 - Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor?
Moşii de iarnă 2021 - Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor?

Moșii de iarnă 2021. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților?

Se zice ca sufletele mortilor vin in aceata zip pe pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Ce se împarte de Moșii de Iarnă? Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc.

Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.

Nu este bine sa lucrezi in aceasta zi. Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.

D e Sambata mortilor, obiceiul este sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, colaci, coliva, fructe si lumanari aprinse.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Mosii de iarna se mai numesc si Mosii de piftii sau Sambata piftiilor. In aceasta zi se dau de pomana piftii. Batranii spun ca daca n-ai mancat piftiile in aceasta zi, a doua zi trebuie sa le arunci. Altfel vor veni friguri in timpul verii.

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele în 2021: Calendar ortodox şi catolic

Moşii de iarnă 2021 - Ce se dă de pomană?
Moşii de iarnă 2021 - Ce se dă de pomană?

Tot pomana se numeste si orice fapta de milostenie facuta pentru pomenirea si folosul mortilor, ca de pilda hainele sau lucrurile care se dau saracilor si care sunt binecuvantate de preot printr-o molitva deosebita.

Praznicul Moşilor de Iarnă cinsteşte memoria rudelor şi prietenilor noştri trecute de ultimul hotar al vieţii pământeşti. Biserica rânduieşte astfel de momente de reculegere, pentru că nu vede în moarte sfârşitul existenţei omului.

Sâmbăta, zi de pomenire a celor adormiți

Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminica este numită și ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără sfârșit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, considerată simbolic a fi eternă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si