Moșii de iarnă 2023. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă. Este un mare păcat!
Moșii de iarnă 2023. În acest an, Moșii de iarnă sunt prăznuți de Biserica Ortodoxă spre sfârşitul lunii februarie, pe data de 18 februarie 2023. Iată mai jos ce nu e bine să faci în această zi sfântă.
Tradiția spune că în ziua Moșilor de iarnă, creștinii aduc la biserică colivă, vin și prescuri, urmând ca acestea să fie sfințite și apoi împărțite pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice.
Totodată, în biserici se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. Toate acestea vor fi împărțite după slujba de pomenire atât celor prezenți în biserică, cât și altor persoane la alegere: rude, vecini, prieteni, sărmani.
De moșii de iarnă nu se lucrează și nu se spală, potrivit preoților. Conform tradiției populare, femeile care nu respectă această interdicție sunt pedepsite să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o celor adormiți.
În unele regiuni ale țării se obișnuiește ca de Sâmbăta Morților, pe lângă slujba din biserică, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la căpătâiul răposatului, iar mormântul să fie stropit cu vin de către preot.
La morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.
Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazar, înainte de Săptămâna Mare. Astfel, ziua de sămbătă devine o zi dedicată pomenirii morților.
În tot Postul Mare, în zilele de sâmbătă, se vor oficia slujbe de pomenire și se vor împărți lumânări, vin și prescuri pentru cei adormiți cu trupul.
Cea mai puternică rugăciune pentru Sâmbăta Morților 2023
Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri
luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!