Moșii de iarnă 2023. Sâmbăta Morților este o sărbătoare în dedicată celor adormiți,  ce marchează începutul sâmbetelor morților. Creștinii ortodocși dau de pomană în această zi pentru sufletele celor care au plecat dintre noi. În aceste zile, preoții Bisericii Ortodoxe organizează Sfânta Liturghie și îi pomenesc pe cei trecuți la cele sfinte. 

Moșii de iarnă 2023.

Moșii de iarnă 2023. Cum se desfășoară slujba de Sâmbăta Morților?

Moșii de iarnă 2023: Cum se desfășoară slujba de Sâmbăta Morților?

Slujba ținută de preoți de Moșii de iarnă are scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice. Ziua este cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului!

Credincioșii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineață și să participe la Sfânta Liturghie. Iar după slujbă se oficiază și parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă lumânări.

În unele zone ale țării sărbătoarea Moșilor de Iarnă este cunoscută ca Sâmbăta Morților, sau sub numele de „Moșii de piftii”.

Citește și: Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Tradiții și obiceiuri românești

Data în care sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă depinde foarte mult de data în care cade Paștele. Astfel, Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023. 

Moșii de iarnă 2023.

Moșii de iarnă 2023. Cum se desfășoară slujba de Sâmbăta Morților?

[Sursa foto: creștinortodox.ro]

Sâmbăta Morților 2023: Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă

Data în care sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă depinde foarte mult de data în care cade Paștele.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Astfel, Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023. 

De Moșii de iarnă 2023, credincioșii aduc diverse bucate la biserică pentru ca preotul să le slujească și ulterior spre a fi date de pomană. Oamenii obișnuiesc să dea de pomană colivă, colaci, piftie, carne, sarmale, fructe și altele.

Citește și: Calendar ortodox 16 februarie 2023. Ce sărbătoare este joi?

Totodată, în coșul cu merinde adus la Biserică trebuie să se afle și pomelnicul în care sunt trecute numele celor morți şi lumânări pentru a fi sfințite de către preoți.

Conform tradiției, toate alimentele care nu au fost consumate în această zi trebuie aruncate, și nu mâncate a doua zi, când se anunță începutul postului Paștelui.

În ziua de Moșii de iarnă credincioșii nu trebuie să se lucreze, ci să se ofere alimente de pomană, să se meargă la biserică, să participe la Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii și să aprindă lumânări la cimitir, pentru sufletele celor trecuți în neființă. Cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți. Pentru aceștia trebuie scris un singur pomelnic, separat.

Citește și: Calendar ortodox 14 februarie 2023. Ce sărbătoare este marți?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Moșii de iarnă 2023.

Moșii de iarnă 2023. Cum se desfășoară slujba de Sâmbăta Morților?

Astfel, a doua zi credincișii renunță la carne. În cazul în care oamenii păstrează mâncarea de la Moșii de ianră și o consumă a doua zi, tradiția spune că iarna se va răzbuna și se va întoarce aducând frig și nămeți.

Acele femei care aleg să lucreze de Moșii de iarnă riscă să li "se întoarcă pomana" și să tremure ca piftia, așa cum spun datinile.

Odată cu lăsatul secului nu se mai fac nunţi. Noul sezon al ceremoniilor se deschide abia după Duminica Tomii (prima duminică de după Paște).

Citește și: Postul Paştelui 2023. Data când are loc Lăsata Secului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si