Moșii de iarnă 2023. Cum se face coliva pentru Sâmbăta Morților?
Moșii de iarnă 2023. De Moșii de iarnă în Bisericile Ortodoxe are loc pomenirea celor adormiți. Prin intermediul acestei sărbători creștinii ortodocși dau de pomană pentru cei dragi care au trecut în neființă.
Cu o seară înainte, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtând boabele de grâu sparte, se spală în 9 ape (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) după care se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc mediu.
Când apa începe să fiarbă, se dă la foc mic și nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, pentru ca grâul sau arpacașul să nu se lipească de oală. Se mai ține pe foc până când apa scade, după care se adaugă puțină sare, zahărul, și se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn.
Grâul se mai lasă 5-10 minute până când scade toată apa, după care se răstoarnă grâul într-o altă oală și se acoperă cu un prosop umed pentru a nu face coajă.
Tot seara se curăță și miezul de nucă pentru a fi pregătit pentru ziua următoare.
Jumătate din miezul de nucă se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie mărunt cu ajutorul unui cuțit în bucățele mai mici, iar aproximativ 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se pot folosi pentru ornatul colivii.
A doua zi, se îndepărtează coaja grâului, se adaugă miezul de nucă sfărâmată. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.
Se amestecă bine toată compoziția și se așază pe platouri sau în boluri nivelându-se bine. Se adaugă apoi pe deasupra restul de nucă măcinată și se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.
Coliva poate fi ornată după preferințe, cu miezul de nucă, cu bomboane sau se poate face o cruce deasupra din cacao cu ajutorul unui șablon.
Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților
Credincioșii trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, pentru a participa la Sfânta Liturghie.
După această slujbă se oficiază şi parastasul.
Familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări.
La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări.
De asemenea, se împart, pe lângă bucate alese, și blide, vase noi cu mâncare.
Pentru pomenirea morților se mai pot duce pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor.
În această zi se dau de pomană piftii. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni friguri în timpul verii.
Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă!
Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).