Moșii de iarnă în 2024 au loc pe data de 9 martie. Aceasta este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi, ne rugăm pentru sufletele celor trecuți în neființă, conform crestinortodox.ro

Moșii de iarnă, sărbătoarea cunoscută și sub numele de „Sâmbăta Morților”, pică în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți. Moșii de iarnă cad mereu în sâmbăta ce precede Lăsata Secului de carne, care în acest an are loc pe data de 10 martie.

lumanari

Sărbătoarea Moșilor de iarnă este una dintre cele mai importante sărbători creștine din Calendarul ortodox.

[Sursa foto: iStock]

Ce reprezintă Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților?

Așa cum am specificat anterior, sărbătoarea Moșilor de iarnă este una dintre cele mai importante sărbători creștine din Calendarul ortodox. Cu ocazia acestei sărbători, creștinii își pomenesc apropiații care au plecat în lumea de dincolo. Biserica Ortodoxă organizează Slujba Parastasului și Sfânta Liturghie cu această ocazie.

Citește și: Moșii de iarnă în 2024: Tradiții pentru Sâmbăta Morților. Ce este bine să dai de pomană

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi".

Într-o rugăciune din Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, preotul Îi cere lui Dumnezeu să-i pomenească în ceruri pe cei pomeniți de el, nominal, la proscomidie, adăugând: „Iar pe cei pe care nu i-am pomenit, din neștiință sau uitare, sau pentru mulțimea numelor, Tu Însuți îi pomenește, Dumnezeule, Cel ce știi vârsta și numirea fiecăruia, Cel ce pe fiecare îl știi din pântecele maicii lui” 

Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și face referire la persoanele care au trecut la cele sfinte, iar cuvântul „moși” nu se referă doar la cei morți, dar și la sărbătorile importante care

le sunt atribuite cum ar fi pomenile făcute pentru sufletele lor:

  • "Moșii de primăvară" (de Măcinici)
  • "Moșii de vară" (sâmbăta dinaintea Rusaliilor)
  • "Moșii de toamnă" (în prima sâmbătă din luna noiembrie)
  • "Moșii de iarnă" (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne)

Tradiția spune că de Moșii de iarnă se fac parastase pentru cei ce au plecat dintre noi, se rostesc rugăciuni și se dau de pomană diverse alimente pentru ca sufletul persoanei decedate să fie mulțumit.

coliva

Tradiția spune că de Moșii de iarnă se fac parastase pentru cei ce au plecat dintre noi.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Pe ce dată pică Rusaliile în 2024?

Rugăciunea puternică pe care trebuie să o rostești de Moșii de Iarnă 2024

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si