In articol:
- Ce reprezintă Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților?
- Rugăciunea puternică pe care trebuie să o rostești de Moșii de Iarnă 2024
Moșii de iarnă în 2024 au loc pe data de 9 martie. Aceasta este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi, ne rugăm pentru sufletele celor trecuți în neființă, conform crestinortodox.ro
Ce reprezintă Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților?
Așa cum am specificat anterior, sărbătoarea Moșilor de iarnă este una dintre cele mai importante sărbători creștine din Calendarul ortodox. Cu ocazia acestei sărbători, creștinii își pomenesc apropiații care au plecat în lumea de dincolo. Biserica Ortodoxă organizează Slujba Parastasului și Sfânta Liturghie cu această ocazie.
Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi".
Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și face referire la persoanele care au trecut la cele sfinte, iar cuvântul „moși” nu se referă doar la cei morți, dar și la sărbătorile importante care le sunt atribuite cum ar fi pomenile făcute pentru sufletele lor:
- "Moșii de primăvară" (de Măcinici)
- "Moșii de vară" (sâmbăta dinaintea Rusaliilor)
- "Moșii de toamnă" (în prima sâmbătă din luna noiembrie)
- "Moșii de iarnă" (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne)
Tradiția spune că de Moșii de iarnă se fac parastase pentru cei ce au plecat dintre noi, se rostesc rugăciuni și se dau de pomană diverse alimente pentru ca sufletul persoanei decedate să fie mulțumit.
Citește și: Pe ce dată pică Rusaliile în 2024?
Rugăciunea puternică pe care trebuie să o rostești de Moșii de Iarnă 2024
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”