Moșii de iarnă în 2024. În acest an, Moșii de iarnă sunt sărbătoriți pe 9 martie 2024. Iată ce nu este bine să faci în această zi și ce se dă de pomană.

Moșii de iarnă în 2024: Tradiții pentru Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este sărbătorită în acest an pe 9 martie. Sărbătoarea este dedicată celor adormiți și marchează începutul sâmbetelor morților, când creștinii dau de pomană.

Citește și: Ziua Națională a Culturii 2024 și Ziua Mihai Eminescu: Cele mai frumoase poezii scurte ale marelui poet

Data Moșilor de iarnă este calculată în funcție de ziua în care cade Paștele. Anul acesta, Paștele se sărbătorește duminică, pe 5 mai.

În ziua de Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică pentru ca preotul să sfințească bucatele care vor fi date de pomană celor adormiți. De obicei, credincioșii dau de pomană colivă, piftie, colaci, carne, sarmale, fructe și alte bucate.

slujba

Credincioși la slujbă în biserică

[Sursa foto: Crestin Ortodox]

Tot în aceeași zi, credincioșii aduc la biserică și pomelnicul în care sunt trecute numele celor adormiți, alături de lumânări pentru a fi sfințite de către preot.

Tradiția spune că toate alimentele care nu au fost mâncate în această zi trebuie aruncate, să nu fie consumate a doua zi, când se anunță Postul Paștelui.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În ziua de Moșii de iarnă, nu trebuie să se lucreze, ci doar să se dea de pomană, să se meargă la biserică și să se participe la Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii.

De asemenea, este bine să se aprindă lumânări la cimitir în memoria celor trecuți în neființă. Se spune că cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți, ci trebuie să se facă un alt pomelnic, separat.

Ziua de după Sâmbăta Morților le interzice credincioșilor să mai mănânce carne. Potrivit tradiției, cei care păstrează carne din ziua de Sâmbăta Morților și o consumă a doua zi, vor face ca iarna să se răzbune șă va aduce frig și nămeți.

Se spune că femeile care lucrează în această zi riscă să li „se întoarcă pomana” și să „tremure piftia”.

Nunțile sunt interzise odată cu Lăsatul Secului. Noul sezon al ceremoniilor religioase se deschide abia după Duminica Tomii, adică prima duminică de după Paște.

Moșii de iarnă în 2024. Ce este bine să dai de pomană?

Sâmbăta Morților este cunoscută pentru faptul că în această zi, credincioșii merg la biserică și dau de pomană bucate pentru sufletele adormiților. Astfel, creștinii împart, de obicei, colaci, sticle de vin, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere sau alte fructe.

Citește și: Mesaje de Sf. Ion: Urări și felicitări pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Tradiția spune că în această zi se mănâncă și de dau de pomană piftii sau alte răcituri deoarece Moșii de iarnă mai sunt cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.

În Transilvania, credincioșii obișnuiesc să adauge la bucatele pe care le dau de pomană și o prăjitură denumita „pupi”, care este un chec cu mere.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Bucovinenii dau de pomană plăcinte cu brânză, în special familiilor necăjite, cu mulți copii.

biserica

Slujbă în biserică

[Sursa foto: Crestin Ortodox]

În Banat există obiceiul ca femeile să meargă la cimitir pentru a tămâia mormintele înainte de a merge la biserică. După slujbă, femeile încep să pomenească și să împartă vase cu cotoroage și o mâncare din afumătură de porc.

În Muntenia, lângă colivă, oamenii pun și un bănuț menit celui mai sărac copil, cu scopul de a aduce spor atât celui pomenit, cât și celui care dă de pomană.

Mâncarea care rămâne nemâncată în ziua de Sâmbăta Morților trebuie aruncată și mâncată, deoarece urmează Duminica Lăsatului Secului de carne.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si