Moşii de primăvară 2022. De Moșii de primăvară, în biserica ortodoxă se face pomenirea celor adormiți. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au trecut în neființă.

Când pică Moşii de primăvară în 2022?

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților va avea loc la data de 26 februarie 2022, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

Sâmbăta morților reprezintă o sărbătoare cu importantă în calendarul creștin-ortodox, ce marchează începutul celor Șapte Sâmbete ale Morților.

Această tradiție se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui, cu scopul de a pregăti creștinii-ortodocși de evenimentul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

În 2022, Sâmbăta morților se va celebra la data de 26 februarie în ziua de sâmbătă. Totodată, această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 27 februarie 2022.

Moşii de primăvară 2022: Când se fac pomeni pentru Sâmbăta Morţilor?

Moşii de primăvară 2022: Când se fac pomeni pentru Sâmbăta Morţilor?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citeste si: Pe ce dată se sărbătoreşte, de fapt, Sfântul Valentin în 2022 în calendarul ortodox?

Moşii de primăvară 2022. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Ca orice altă sărbătoare creștină, ziua Moșilor are o semnificație aparte, creată pe baza unor obiceiuri și tradiții străvechi și se celebrează la o dată stabilită de către calendarul ortodox. Iată când se serbează în 2022 Sâmbăta Morților și care sunt tradițiile acestei zile sfinte.

În dimineața acestei zile sfinte, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie a preotului și să participe la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile.

De sâmbăta morților, creștinii trebuie să dea de pomană diverse alimente sau pachețele care vor fi împărțite persoanelor nevoiașe, cu scopul pomenirii celor ce nu mai sunt în viață. Aceste pachețele trebuie să includă puțină coliva, un colăcel, vin roșu și, cel mai important, pomelnicul pe care sunt înșirate numele celor decedați.

În tradiția populară se mai spune că orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă.

După participarea la Slujba Sfintei Liturghii  și la parastasul bisericesc, creștinii merg la cimitirul unde se odihnesc persoanele dragi care nu mai sunt în viață. Conform tradiției, trebuie aprinse cel puțin două lumânări de persoană pentru a putea încălzi sufletele celor decedați.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

În această zi de mare sărbătoare este interzis să lucrezi sau să faci diferite treburi casnice, această regulă aplicându-se în special persoanelor de sex feminin. Chiar dacă despre toate persoanele care muncesc pe această dată, indiferent de gen, se spune că vor avea ghinion tot anul, femeile care trebăluiesc în Sâmbăta Morților vor fi pedepsite „să tremure ca piftia și să li se întoarcă pomana pe care

au dat-o”.

Un alt obicei al Moșilor de Iarnă spune că toată mâncarea care a rămas în urma zilei sfinte de sâmbătă nu trebuie consumată a doua zi, în Duminica Lăsatului Secului de Carne, și trebuie în totalitate aruncată. În caz contrat, natura se va răzbuna și va aduce temperaturi scăzute, vânturi și ger în timpul verii.

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si