Moșii de primăvară 2023. Pe ce dată pică?

Moșii de primăvară 2023. Iată pe ce dată are loc pomenirea morților și care sunt tradițiile specifice acestei zile!

Moșii de primăvară 2023.  De Moșii de primăvară, în biserica ortodoxă se face pomenirea celor adormiți. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au trecut în neființă. 

Moșii de primăvară 2023. Pe ce dată pică?

În acest an, Moșii de Primăvară se prăznuiesc pe 9 martie 2023.

Sâmbăta morților reprezintă o sărbătoare cu importantă în calendarul creștin-ortodox, ce marchează începutul celor Șapte Sâmbete ale Morților.

Citește și: Zile de post în 2023. Când nu se mănâncă de dulce?

Această tradiție se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui, cu scopul de a pregăti creștinii-ortodocși de evenimentul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Moşii de primăvară 2023. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Moșii de primăvară 2023. Pe ce dată pică?

Moșii de primăvară 2023. Pe ce dată pică?

Ca orice altă sărbătoare creștină, ziua Moșilor are o semnificație aparte, creată pe baza unor obiceiuri și tradiții străvechi și se celebrează la o dată stabilită de către calendarul ortodox. 

În dimineața acestei zile sfinte, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie a preotului și să participe la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile.

De sâmbăta morților, creștinii trebuie să dea de pomană diverse alimente sau pachețele care vor fi împărțite persoanelor nevoiașe, cu scopul pomenirii celor ce nu mai sunt în viață.

Aceste pachețele trebuie să includă puțină coliva, un colăcel, vin roșu și, cel mai important, pomelnicul pe care sunt înșirate numele celor decedați.

În tradiția populară se mai spune că orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă.

Moșii de primăvară 2023. Pe ce dată pică?

Moșii de primăvară 2023. Pe ce dată pică?

După participarea la Slujba Sfintei Liturghii  și la parastasul bisericesc, creștinii merg la cimitirul unde se odihnesc persoanele dragi care nu mai sunt în viață.

Conform tradiției, trebuie aprinse cel puțin două lumânări de persoană pentru a putea încălzi sufletele celor decedați.

În această zi de mare sărbătoare este interzis să lucrezi sau să faci diferite treburi casnice, această regulă aplicându-se în special persoanelor de sex feminin. Chiar dacă despre toate persoanele care muncesc pe această dată, indiferent de gen, se spune că vor avea ghinion tot anul, femeile care trebăluiesc în Sâmbăta Morților vor fi pedepsite „să tremure ca piftia și să li se întoarcă pomana pe care au dat-o”.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților?


Autor

Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.

Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.

Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.

”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.

Îți Recomandăm Și...