Moşii de toamnă 2021 sau Sâmbăta Morţilor 2021 reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru români. Multă lume se întreabă când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor. Vă oferim răspunsul la aceste două întrebări.

Tradiţii pentru Moşii de toamnă 2021- Sâmbăta Morţilor

De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice.

Vezi când sunt Moșii de toamnă 2020 și ce tradiții și obiceiuri se respectă.

Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor?
Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor?

Citeste si: De ce nu este bine să asculţi colinde în luna noiembrie?

Moşii de toamnă 2021 sau Ziua Morţilor: In acest an, in Biserica Ortodoxa, pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de toamna are loc pe 31 octombrie 2020, conform crestinortodox.ro. E o zi de pomenire inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului (15 noiembrie). In aceasta sambata, ne rugam ca si cei adormiti intru Domnul sa primeasca harul pe care noi il dobandim la sarbatoarea Nasterii Domnului.

De obicei, Moşii de toamnă pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie, însă în acest an Sâmbăta Morţilor are loc mai devreme

Pe această dată românii fac pomenirea morţilor cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Când nu se fac nunţi în 2022?

Ce se dă de pomană de Moşii de toamnă/ Sâmbăta Morţilor 2021

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.

Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Citeste si: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Anca Țurcașiu a ajuns de urgență la spital. Artista, despre problemele cu care se confruntă- radioimpuls.ro

Citeste si: Tradiţii la Moşii de toamnă, ziua în care sufletele morţilor bântuie pentru iertarea păcatelor. De ce este interzis măturatul

Citeste si: Calendar ortodox noiembrie 2021. Sărbători religioase importante

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si