Moșii de toamnă 2022. În acest an, preoții fac pomenirea tuturor celor trecuţi la cele veşnice, slujba cunoscută în popor sub denumirea de Moşii de Toamnă, pe 5 noiembrie.

De Moșii de toamnă, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică și duc pachete cu alimente și colivă, care mai apoi sunt sfințite de către preot. Acestea sunt împărțite nevoiașilor și celorlalți creștini în numele celor care au trecut la cele veșnice.

Moșii de toamnă 2022. Cum se prepară corect coliva?

Ingrediente:

- 500 g grâu decorticat sau arpacaş

- 375 g zahăr

- aproximativ 250 g nuci curăţate

- vanilie

- coaja rasă de lămâie (opţional)

- o cană şi jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiţi (dacă nu o pregătim în zile de post)

- zahăr pudră (pentru pudrat)

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

-  o linguriţă rasă cu sare

- puţină cacao

- bomboane, pentru ornat coliva

Mod de preparare:

Mai întâi alegem bine grâul, îl spălăm în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești), după care îl punem la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.

Când începe să fiarbă apa, se dă focul mai mică și nu se amestecă cu lingura în timpul fierberii, ci se mișcă oala din când în când, ca grâul să nu se lipească.

Mai departe, se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când absoarbe apa, iar bobul de grâu este „înflorit’.

Citeste si: Ce se împarte de moşii de toamnă 2022?

Moșii de toamnă 2022. Cum se prepară corect coliva. Ingredientul secret

Moșii de toamnă 2022. Cum se prepară corect coliva. Ingredientul secret

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Se dă vasul jos de pe foc şi îl acoperim cu un şervet curat, apoi îl învelim cu un șervet, ca să-şi menţină căldură cât mai mult.

Apoi, grâul fiert se răstoarnă într-o oală și se acoperă cu un șervet umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă, din care jumătate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie în bucățele mai mici.

De dimineață, se adaugă miezul de nucă sfărâmată  și se adaugă aromele: esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.

Compoziția se frământă bine cu mâna.

Citeste si: Șase tradiții la Moșii de toamnă. În această zi este bine să fim împăcați cu toți oamenii

Moșii de toamnă 2022. Cum se prepară corect coliva. Ingredientul secret

Moșii de toamnă 2022. Cum se prepară corect coliva. Ingredientul secret

Coliva se așază pe platouri și se nivelează bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.

La final, se ornează folosind un şablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care se cerne cacao. La ornat mi putem folosi și diverse: drajeuri sau nuci, după preferinţe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si