Moșii de toamnă 2022. În acest an, în Biserica Ortodoxă, pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice, slujba cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă, are loc pe 5 noiembrie 2022, conform crestinortodox.ro. Este un moment important pentru a îi comemora pe cei care nu mai sunt printre noi

În această sâmbătă, ne rugăm ca ți cei adormiți întru Domnul să primească harul pe care noi iî dobandim la sărbătoarea Nașterii Domnului.

De obicei, Moşii de toamnă pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie.

Se spală sau nu rufe de Moşii de iarnă 2022? 

De moșii de iarnă  nu se lucrează și nu se spală, potrivit preoților. Conform tradiției populare, femeile care nu respectă această interdicție sunt pedepsite să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o celor adormiți.

Tradiții și obiceiuri la români de Sâmbăta Morților

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Familia trebuie să meargă la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puțin două lumânări pentru cei decedați. Totodată, cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Pentru ei se scrie doar un pomelnic separat.

În Muntenia se pune un bănuț lângă colivă la pomeni. Bănuțul trebuie să fie dat celui mai sărac om din sat pentru ca cel care i l-a dat să aibă spor.

Și cel care l-a primit va avea spor.

Citeste si: Șase tradiții la Moșii de toamnă. În această zi este bine să fim împăcați cu toți oamenii

De Sâmbăta Morților trebuie să se împartă vase în care gospodinele pun sarmale, sau orez cu pui, piure cu carne sau orice altceva i-a plăcut răposatului în timpul vieții.

Cununiile religioase sunt interzise

Moșii de toamnă 2022. De Sâmbăta morților nu se fac nunți. Odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Se mai pot oficia abia după a doua duminică după Paște, care se numește Duminica Tomii.

La sate se respectă alte tradiţii faţă de oraş, iar în ziua Moşilor de iarnă se împart vase noi cu mâncare. Printre cele mai răspândite bucate care se împart sunt plăcintele cu brânză, lactatele, sarmalele, piftia, colacii cu miere și nuci.

Citeste si: Moșii de toamnă 2022. Când pică anul acesta? Ce trebuie să faci în această zi


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si