Moşii de toamnă 2022 reprezintă sărbătoare extrem de importantă pentru români. Iată când va avea loc această sărbătoare în 2022 şi ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor!

moșii de toamnă

Moşii de toamnă 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte în acest an?

Citeste si: De ce 15 august se sărbătoreşte Sfânta Maria Mare şi pe 8 septembrie Sfânta Maria Mică?

Pe ce dată se vor sărbători în 2022 Moșii de toamnă?

Potrivit calendarului creștin-ortodox, în acest an, Moșii de toamnă se vor sărbători pe data de 5 noiembrie, chiar în Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Scopul acestei sărbători este pomenirea  celor dragi care nu mai sunt printre noi, dar pe care nu i-am uitat. 

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică cu colivă și pachete, acestea trebuie sfințite de către preot, iar apoi trebuie împărțite persoanelor nevoiașe în numele celor dragi care nu mai sunt printre noi.

Citeste si: Sfânta Maria 2022: mesaje, urări şi felicitări cu "La mulţi ani!"

În dimineața din Sâmbăta Moșilor, preoții oficiază Sfânta Liturghie și se roagă pentru sufletele celor trecuți în neființă, trecuți pe pomelnicele date de credincioși.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De asemenea, creștinii trebuie să meargă la mormintele persoanelor dragi pentru a aprinde lumânări, a duce flori, a tămâia și pentru a da de pomană.

moșii de toamnă

Moşii de toamnă 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte în acest an?

Moșii de toamnă 2022: ce tradiții trebuie respectate în Sâmbăta Morților?

De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice.

Citeste si: Calendar ortodox 12 august 2022: Ce sărbătoare este vineri?

Moşii de toamnă 2022 sau Ziua Morţilor: În acest an, in Biserica Ortodoxa, pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de toamna are loc pe 5 noiembrie 2022, conform crestinortodox.ro. In aceasta sambata, ne rugam ca si cei adormiti intru Domnul sa primeasca harul pe care noi il dobandim la sarbatoarea Nasterii Domnului.

moșii de toamnă

Moşii de toamnă 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte în acest an?

Moşii de toamnă pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie. Pe această dată românii fac pomenirea morţilor cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.

Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moșii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Sfânta Maria Mare 2022: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente sau mâncăruri, cu mențiunea că acestea trebuie să fie produse de post.

Citeste si: Sfântul Alexandru 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si