Moșii de toamnă sunt asociați cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie. În fiecare an, atât data Moșilor de Toamnă, cât și datele celorlalți Moși( Moșii de Iarnă, Moșii de Vară și Moșii de Primăvară) se schimbă, în schimb se sărbătoresc doar în zile de sâmbătă.

Când se prăznuiesc Moșii de Toamnă în acest an?

Anul acesta, Moșii de Toamnă se prăznuiesc în data de 4 noiembrie, în prima sâmbătă a lunii.

Sărbătoarea Moșilor de Toamnă este asociată cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

În acestă zi, creștinii îi cinstesc pe cei adormiți. Preoții țin o slujbă specială, iar enoriașii aduc spre sfințire anumite preparate, precum vin, colivă, colăcei sau altă mâncăruri, pe care, ulterior, le vor împărți pentru pomenirea celor plecați dintre noi. La biserică, creștinii scriu pomelnice unde îi pomenesc pe cei din Ceruri.

După Liturghia de la Biserică, credincioșii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări pentru cei adormiți.

Citește și: Schimbarea la Față 2023: Rugăciune pentru sărbătoarea de duminică, 6 august 2023

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Moșii de Toamnă

În ziua de 4 noiembrie, când creștinii prăznuiesc Moșii de Toamnă, se spune că femeile trebuie să intre în biserică cu capul acoperit.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Nu se recomandă oamenilor să dea cu mătura, pentru a nu ridica praful. De asemenea, nu se aruncă gunoiul pentru că se spune că va ajunge în mâncarea celor trecuți la cele veșnice.

Ca în orice altă sărbătoare, creștinii nu trebuie să își spele rufele.

Creștinii trebuie să se ferească de mersul la fântâni sau în intersecții izolate pentru că se pot întâlni cu duhuri rele și necurate.

Citește și: Sf. Maria 2023: Ce trebuie să faci în perioada de dinaintea Adormirii Maicii Domnului?

Rugăciune pentru Moșii de Toamnă

Prăznuirea Moșilor de Toamnă se face pe 4 noiembrie. Iată ce rugăciuni trebuie să rostești pentru mântuirea și pomenirea celor adormiți:

"Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfântului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin"

Citește și: Calendar ortodox 5 august 2023: Ce sărbătoare este sâmbătă?

Moșii de Toamnă, 4 noiembrie 2023

Moșii de Toamnă, 4 noiembrie 2023

[Sursa foto: Freepik]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si