În Biserica Ortodoxă, Moșii de toamnă în anul 2023 se sărbătoresc pe 4 noiembrie, în prima sâmbătă din luna noiembrie. În această zi, denumită și „Sâmbăta morților”, se face pomenirea celor trecuți în lumea de dincolo.

Ziua de 4 noiembrie 2023 este o zi de pomenire înainte de începerea Postului Nașterii Domnului, pe data de 15 noiembrie. Sărbătoarea Moșilor de toamnă este dedicată rugăciunilor pentru ca și cei adormiți să primească harul pe care credincioșii îl dobândesc de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Iată ce NU trebuie să facă credincioșii de Moșii de toamnă 2023!

Mosii de toamna 2023

Află ce nu este bine să faci de Moșii de toamnă 2023

Ce spun preoții despre sărbătoarea Moșilor de Toamnă

V-ați întrebat vreodată de ce zilele de pomenire dedicate celor trecuți în viața veșnică se numesc „Moși”? Preoții români au răspunsul!

„La fiecare Sfânta Liturghie preotul când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru.

Conștientizam și știm că atunci când plecam din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adaugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a spus Pr.

Lect. Dr. Marian Mihai pentru Trinitas TV, potrivit crestinortodox.ro

Ce nu trebuie să facă credincioșii de Moșii de toamnă 2023

Creștinii ortodocși trebuie să respecte câteva reguli în ziua sărbătorii Moșilor de toamnă.

În primul rând, nu este bine să circuli noaptea. Potrivit tradiției vechi, sufletele celor trecuți în cele veșnice colindă străzile neîncetat. În noaptea Moșilor de toamnă, dar și în cea a Ajunului, este foarte periculos ca oamenii să cutreiere străzile pe timpul nopții, deoarece sufletele celor adormiți se întorc la morminte și așteaptă să se reîntoarcă în ceruri.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În plus, credincioșii nu trebuie să meargă la fântână și nici să treacă printr-o răscruce de drumuri izolată, deoarece duhuruile necurate trec pe acolo, iar creștinii trebuie să se ferească de ele orice ar fi.

Citește și: Moșii de toamnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi?

De asemenea, credincioșii nu trebuie să iasă din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii și nici nu trebuie să facă vizite, decât dacă merg să împartă alimente de pomană.

În gospodărie, creștinii ortodocși trebuie să știe că este strict interzis să dea cu mătura. Astfel, ei riscă să ridice praful în ochii celor adormiți. De sărbătoarea Moșilor de toamnă nu este bine nici să spele sau să arunce gunoiul.

Mosii de toamna 2023

Moșii de toamnă se sărbătoresc în prima sâmbătă din luna noiembrie

Citește și: Moșii de Toamnă 2023: Când pică în acest an Sâmbăta Morților?

Ce este bine să faci de Moșii de toamnă 2023?

Sărbătoarea Moșilor de toamnă este despre rugăciune și despre pomenirea celor ce nu mai sunt printre noi.

Cu ocazia acestei mari sărbători, creștinii ortodocși duc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, vin, dar și pachete pe care le vor împărți pentru sufletele celor trecuți în neființă. Pe lângă tradiționala colivă mare, gospodinele obișnuiesc să pună colivă în păhărele de plastic pe care la finalul slujbei le împart împreună cu câte o lumânare. Totodată, la biserică femeile trebuie să ducă și colaci împletiți, care mai apoi vor fi dați de pomană. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Odată cu acestea, credincioșii trebuie să ducă la biserică și tămâie, cărbuni, dar și prosopul. Acestea vor fi date preoților.

Cele mai populare mâncăruri care sunt date de pomană cu ocazia Moșilor de toamnă sunt pilaful, carnea, peștele, sarmalele, ciorbele și supele sau orice altă mâncare gătită. La acestea se pot adăuga diverse alimente cum ar fi fructele, legumele, dulciurile, prăjiturile sau alimentele precum conservele ori produsele de patiserie.

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Pe ce dată pică?

Este important ca cei credincioși să aprindă la mormintele celor dragi cel puțin două lumânări. Despre acestea se spune că au rolul de a lumina și de a încălzi sufletele celor adormiți. Totodată, de sărbătoarea Moșilor de toamnă, credincioșii trebuie să meargă la cimitir și să curețe mormintele apropiaților și să le decoreze cu flori și lumânări.

Oamenii de la sat sărbătoresc Moșii de toamnă printr-o masă de pomenire la care sunt chemate rudele, vecinii, dar și oamenii nevoiași.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si