Moșii de toamnă 2023 cad în ziua de sâmbătă 4 noiembrie, imediat după Ziua Morților de la 1 noiembrie din biserica catolică, sărbătorită în Transilvania.

Creștinii ortodocși din toată țara își pomenesc morții din familie sâmbătă 4 noiembrie, în ziua de  Moșii de toamnă 2023, când tradiția le cere să meargă la biserică şi să participe la slujba Utreniei, la Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului.

Preoții spun că de Moșii de toamnă cel mai important lucru pe care-l putem face pentru cei din neamul nostru mutaţi din această lume este rugăciunea, pe care trebuie să o intensificăm în zilele de pomenire generală a morţilor. 

Prin rugăciunile pe care le facem în sâmbăta Moşilor de toamnă pentru cei adormiţi din familia noastră cerem de la Dumnezeu să le dăruiască viaţă veşnică în Împărăţia Sa cea cerească.

Moșii de toamnă 2023. Ce spune tradiția despre pomenirea morților

După tradiţia noastră românească, de Moșii de toamnă 2023 ducem la biserică colivă și pomelnic cu numele celor adormiţi din familia noastră.

Morții sunt pomeniţi de preot în cadrul liturgic al slujbei Parastasului de Moșii de toamnă când la ectenie rosteşte cuvintele: „încă ne rugăm pentru odihna sufletelor adormiţilor robilor lui Dumnezeu”, şi citeşte numele celor trecuţi la viaţa veşnică.

Sâmbăta Moşilor de toamnă este zi de cinstire a celor adormiţi „prin analogie cu cele două sâmbete ale Moşilor- de iarnă şi de vară”.

Părintele profesor Ene Branişte precizează că „această pomenire de toamnă a morţilor” este veche, pentru că „în secolul al 9-lea, la Mănăstirea Studion din Constantinopol, una dintre cele două pomeniri generale ale morţilor se făcea în luna septembrie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Moșii de toamnă 2023 în tradiția ortodoxă. În secolul al 17-lea, liturgistul apusean Iacob Goar spune că grecii făceau a treia pomenire generală a morţilor în prima sâmbătă din octombrie”.

Citește și: Sărbătoare 4 noiembrie 2023: Tradiții pentru Sâmbăta Morților/ Moșii de Toamnă. Calendar ortodox

Moșii de toamnă 2023. Ce spune tradiția despre pomenirea morților

Moșii de toamnă 2023. Ce spune tradiția despre pomenirea morților

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Ce rugăciune poți spune de Moșii de toamnă 2023

Pentru pomenirea celor adormiţi din familia fiecăruia, credincioșii duc la biserică de Moșii de toamnă prinoase: colivă, vin, colaci, pe care după slujba Parastasului le împart pentru sufletele celor adormiţi din neamul lor.

"Aceste prinoase reprezintă milostenia pe care o facem noi pentru sufletele celor morţi, cu nădejdea că ei vor dobândi viaţa veşnică din Împărăţia lui Dumnezeu", spun preoțiii ortodocși.

Citește și: Mesaje pentru Moșii de Toamnă 2023: Ce trebuie să spui când faci pomenirea celor trecuți în neființă de Sâmbăta Morților. ”„Această sărbătoare ne face să fim mai buni. Astăzi, noi înălțăm rugăciunile și gândurile noastre bune către cei ce au plecat la cel

Lucru pe care preoții îl cer de Moșii de toamnă prin troparele din slujbele de pomenire din Biserica Ortodoxă este: „Cu duhurile drepţilor, celor ce s-au săvârşit, odihneşte, Mântuitorule, sufletul adormitului robului Tău, păzindu-l pe dânsul întru viaţa cea fericită, care este la Tine, Iubitorule de oameni”.

Rugăciunea pentru cei adormiţi pe care preoții o repetă în cadrul slujbelor ortodoxe de Moșii de toamnă este următoarea: „Dumnezeul duhurilor şi a tot trupul, Care ai călcat moartea şi pe diavol l-ai surpat şi ai dăruit viaţă lumii Tale, Însuţi, Doamne, odihneş­te sufletul adormitul robului Tău”.

Când preotul spune rugăciunea, noi pomenim numele celui adormit pentru care ne rugăm şi-i cerem Mântuitorului să-l primească în Împărăţia cerurilor, iertându-i orice a greşit, "pentru că nu este om care să fie viu şi să nu greşească”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În afară de rugăciunile pe care le facem în biserică pentru cei adormiţi, fiecare dintre noi poate să se roage pentru ei cu rugăciunea: „Doamne, Iisuse Hristoase, odih­nește pe robul Tău”  şi să spună numele celui adormit.

Moșii de toamnă 2023.  rugaciune

Moșii de toamnă 2023, sâmbătă 4 noiembrie

Finalul slujbei de Moșii toamnă: „Veşnica pomenire”

Tradiția ortodoxă spune că, la finalul parastasului de Moșii de toamnă, preotul evocă pomenirea veşnică a tuturor celor pomeniţi în cadrul slujbei:

„Întru fericită adormire, veşnică odihnă dă, Doamne, sufletelor adormiţilor robilor Tăi şi le fă lor veşnică pomenire”, iar cei prezenţi în biserici cântă imnul liturgic „Veşnică pomenire”.

Citește și: Se spală de Moșii de Toamnă 2023- Sâmbăta Morților? Este sărbătoare mare pe 4 noiembrie în calendarul ortodox

Părintele profesor Ene Branişte explică semnificaţia acestui moment de la finalul slujbei de pomenire, potrivit Ziarului Lumina: „Prin cântarea Veșnică pomenire ne rugăm lui Dumnezeu să-Și aducă pururea aminte de cel mort întru Împărăția cerurilor, iar cei vii sunt îndemnați să păstreze neîntreruptă legătura spirituală cu cel răposat, să-l pomenească neîncetat în rugăciunile lor”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si