Moșii de vară 2023: Ce nu se dă de pomană în Sâmbata Morților? Tradiții românești
Moșii de vară 2023. În acest articol vă prezentăm când pică Sâmbăta Morților, dar și ce tradiții sunt specifice acestei sărbători!
Moșii de vară 2023. Moșii de vară se sărbătoresc pe data de 3 iunie 2023!
Credincioșii vin la slujbă cu pachețele și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași.
La slujba din Sâmbăta Morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.
De asemenea, după slujbă, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.
Datul de pomană în Sâmbăta Morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).
Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători religioase și culturale din România și este marcată prin diverse tradiții și obiceiuri.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În această zi, oamenii merg la cimitir să își pomenească morții și să le aprindă lumânări și candele. De asemenea, se spală mormintele, se aduc flori și se aprind lumânări, iar preotul oficiază slujba religioasă.
Tot în această zi, se obișnuiește ca oamenii să facă prăjituri speciale, numite colaci sau pâine de Moșii. Acestea sunt făcute dintr-un aluat simplu, împletit în formă de coroniță sau în formă de pâine rotundă și sunt presărate cu semințe de mac sau cu nuci.
Citește și: Calendar ortodox 7 mai 2023. Ce sărbătoare este duminică? Anunțul preoților
De asemenea, se mai practică obiceiul de a pune apă în vase pentru morți, la ușa casei sau pe morminte, pentru ca aceștia să aibă cu ce se spăla. În anumite zone, se mai pun și vase cu mâncare și băutură pentru sufletele celor adormiți.
Această sărbătoare este una importantă pentru comunitățile rurale, unde tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu multă grijă și respect.
,,Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!''
Citește și: Calendar ortodox 8 mai 2023. Sărbătoare cu cruce neagră!