Moșii de Vară se țin în sâmbăta Rusaliilor. Mai exact, sâmbăta de dinaintea Rusaliilor este ziua în care creștinii îi pomenesc pe cei trecuți la cele sfinte, se roagă pentru sufletele lor și oferă diverse de pomană în cinstea lor.

În credințele de pe vremuri se spunea că sufletele celor decedați se întorc în lumea de dincolo după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au mers slobode printre cei vii timp de 50 de zile.

Pe ce dată pică Moșii de Vară 2024? Sâmbăta Morților este o zi importantă pentru creștini

În primul rând, pentru a determina cu exactitate data la care are loc sărbătoarea Moșilor de Vară în 2024, trebuie să ne uităm la data la care sărbătorim Rusaliile.

Citește și: Pe ce dată pică Rusaliile în 2024?

Rusaliile nu au o dată fixă, ea fiind influențată de data la care pică Paștele în fiecare an (vezi când pică Paștele ortodox în 2024). Această sărbătoare este ținută la 10 zile după Înălțarea Domnului la ceruri sau la 50 de zile după Paștele ortodox. În această zi se spune că Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi de foc asupra Apostolilor, conform crestinortodox.ro

În anul 2024, Rusaliile pică pe data de 23 iunie, ceea ce înseamnă că Moșii de Vară (Sâmbăta Morților) pică pe 22 iunie.

Ce este bine să dai de pomană de Moșii de Vară 2024 pentru sufletele celor adormiți?

De Moșii de Vară 2024 sau Sâmbăta Morților se dau de pomană alimente pentru sufletele celor trecuți în neființă. Acesta este unul dintre cele mai importante obiceiuri de Sâmbăta Morților. Alimentele sunt puse în diverse vase cum ar fi farfurii, căni, etc. și sunt date de pomană alături de tacâmuri.

În perioada Rusaliilor se dau de pomană și căni, străchini, vase de lut și vase de lemn.

Acestea sunt adesea umplute cu vin, apă sau lapte și sunt împodobite cu flori.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Fosta soție a lui Sebastian, atac subtil la adresa Robertei de la „Casa iubirii”?! „Tu nu ai niciodată cum”- wowbiz.ro

Se zice că pomana trebuie să fie „caldă” deoarece mirosul mâncărurilor calde îi satură pe cei de pe lumea cealaltă, conform condoleante.ro. Astfel, de Moșii de Vară se dau de pomană și mâncăruri gătite.

pomana mosii de vara

Creștinii dau de pomană pentru sufletele celor decedați de Moșii de Vară 2024, în Sâmbăta Morților.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Pe ce dată pică Buna Vestire în 2024? Tradiții pentru această zi sfântă: Este cruce roșie în Calendarul ortodox

De ce sărbătorim Sâmbăta Morților? Semnificația acestei zile

În rânduielile bisericești, cei decedați se numesc „adormiți”. Acest termen face referire la o stare din care te poți trezi și nicidecum la o stare de neființă. Practic, cei adormiți trec dintr-un mod de existență în altul, chiar dacă corpurile lor nu mai sunt; sufletele lor rămân printre noi.

Iisus Hristos i-a atribuit cuvântului „adormit” înțelesul învierii. El însuși a spus atunci când a ajuns în casa lui Iair (a cărui fiică a murit la 12 ani): „Nu plângeți; Nu a murit, ci doarme”.

După ce un om moare, pentru el urmează Judecata Particulară.

El ajunge să experimenteze pe lumea cealaltă stări de fericire sau chiar suferință, în funcție de cum a trăit pe Pământ: alături de Dumnezeu sau fără El.

După aceasta urmează Judecata Universală, așa că până în acest punct „destinul” final al celui trecut în neființă nu este concretizat. La Judecata Universală are loc învierea întregului neam și tot atunci se iau ultimele decizii referitoare la modul în care va trăi în cealaltă lume omul decedat.

Citeste si: Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când se va revedea cu iubitul său: „Să învăț să îi fac ceva de mâncare. Să îi fac curat, să mergem la sală.”- kfetele.ro

Citeste si: Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să se transforme în altceva". Ies la iveală noi detalii din relaţia pe care au avut-o cei doi- radioimpuls.ro

barbat la mormant in sambata mortilor

Sâmbăta Morților este importantă pentru creștini, mai ales pentru aceia care au pierdut o persoană dragă.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: A început Postul Paștelui 2024: Regulile de aur pe care trebuie să le respecți în următoarele 40 de zile

Rugăciune puternică pentru Sâmbăta Morților

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Nu încetați a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoșii să câștige iertare, săracii ajutorul, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si