Călin Georgescu

(Sursa foto: Inquam photos/ George Călin)

BEC a respins duminică candidatura lui Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale care, în noiembrie 2024, a obținut cele mai multe voturi. CCR a decis ca prezidențialele din 2024 să fie anulate, motivul fiind campania electorală a acestuia, dar și legăturile pe care le-ar avea cu Rusia, cerând reorganizarea procesului electoral în întregime. Duminică, independentul a mers să își depună candidatura pentru președinția România, iar BEC a decis să i-o respingă, motivul fiind decizia CCR luată înainte de turul II al alegerilor din 2024.

"Procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia",

se arată în decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, adoptată pe 6 decembrie 2024, după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT.

Duminică, pe 9 martie, Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura lui Călin Georgescu, motivul fiind decizia adoptată de CCR, care a decis anularea prezidențialelor 2024 din cauza acestuia.

Citește și: Elon Musk, prima reacție după ce BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu

Decizia BEC de anulare a candidaturii lui Călin Georgescu

Motivul pentru care BEC a decis anularea candidaturii lui Călin Georgescu este decizia adoptată de CCR în decembrie 2024, motivând că" candidatura domnului Georgescu Călin   nu întruneşte condiţiile de legalitate".  

"Relevant pentru Biroul Electoral Central este faptul că hotărârea Curţii Constituţionale, anterior menţionată, analizează şi statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate, a înţeles să se raporteze la condiţiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus

de persoana aleasă în funcţia de Preşedinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicţie cu valorile de esenţă ale statului de drept. Or, statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia( expressis verbisprevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr.
2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituţionale actuale"
, se arată în hotărârea BEC.

Citește și: Exclusiv: Misterioasa medalie a Generalului Radu Theodoru. Ce ar putea să ascundă și de ce nu o poartă mereu?

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la CCR în termen de 24 de ore.   


Editor web
Îți Recomandăm Și...