Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a bunicii. Ce le dă aroma specială?
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a bunicii. Muceninii sunt delicatesele care se mănâncă pe 9 martie, atunci când sărbătorim, potrivit calendarului creștin ortodox, Sfinții 40 de Mucenici.
Author: Laura Macovei miercuri 08 martie 2023 , 15:27
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a bunicii. Mucenicii se prepară în funcție de regiune. După cum știm, există mucenici moldovenești și muntenești. Deși cei ardelenești nu presupun chiar atât de multă bătaie de cap, totuși aceștia au un gust aparte și delicios. Care este secretul?
Cum se prepară mucenicii muntenești
Mucenicii muntenești se pot găsi foarte ușor în magazine, la tot pasul.
Ce îi face însă speciali e modul de preparare și topping-urile alese cu grijă, toate ducând la un gust aparte.
Gospodinele prepară în această zi rețete de mucenici fierți sau la cuptor, în funcție de regiune, iar rezultatul este cu adevărat gustos.
Mod de preparare: Se pune făina într-un vas, se adaugă un vârf de cuţit de sare, iar în mijloc se toarnă apa.
Se frământă până ce aluatul devine elastic şi se răceşte complet. În caz că mai trebuie făină, se mai adăugă până se obține consistența dorită. Se mută aluatul pe planul de lucru uşor înfăinat, se împarte în biluţe, iar din fiecare biluţă se formează şnururi lungi şi subţiri (puţin mai subţiri decât un şiret), care se „împletesc” în formă de 8.
Se pune pe foc o oală încăpătoare, cu apă, zahăr, coaja rasă de lămâie şi portocală şi un vârf de cuţit de sare, iar când începe să fiarbă, se adaugă mucenicii.
Se fierb la foc mic, iar după ce se ridică la suprafaţă, se mai lasă cam 3-4 minute. După ce se stinge focul, se adăugă esenţa de rom, scorţişoara şi 4-5 linguri de nucă măcinată.
Când se pun în farfurie, se mai adăugă nucă.
Cum se prepară mucenicii moldovenești
Ingrediente:
500-600 g făină
un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă
Sirop mucenici: 200 g zahăr, 400 ml apă, o fiolă esenţă de vanilie; pentru uns – 200 g nucă măcinată, miere după gust.
Mod de preparare
Se amestecă într-un vas apa călduţă, uleiul, drojdia şi zahărul vanilat, plus fiola de esenţă de vanilie. Se încorporează treptat făina şi, după ce aceasta începe să se îngroaşe, se frământă cu mâna. Se adăugă atâta făină cât este necesară pentru a obţine un aluat nelipicios şi destul de tare.
Se frământă foarte bine, ca aluatul de pâine, vreo 10-15 minute, apoi se acoperă cu un prosop curat şi se lăsă la crescut într-un loc călduros. Se tapetează cu făină blatul de lucru şi, după o jumătate de oră (când aluatul şi-a dublat volumul), se împarte în bucăţi egale.
Se rulează fiecare bucată de aluat până ce se obţin fâşii, care se „împletesc” în formă de 8.
După ce se formează, se așază pe hârtia de copt şi se mai lasă la crescut 30 de minute. Se bagă apoi tava în cuptorul preîncălzit şi se lasă 30-40 de minute la 200 grade.
Între timp, se pregătește siropul, dizolvând zahărul în apă. După ce fierbe amestecul 10-15 minute, se opreşte focul şi se adăugă esenţa de vanilie. După ce se scot din cuptor, mucenicii rumeniţi se lăsă la răcit aporximativ zece minute, iar apoi se stropesc cu sirop. Se ung apoi cu miere şi se presară nucă măcinată.