Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a bunicii.  Mucenicii se prepară în funcție de regiune. După cum știm, există mucenici moldovenești și muntenești. Deși cei ardelenești nu presupun chiar atât de multă bătaie de cap, totuși aceștia au un gust aparte și delicios. Care este secretul? 

Cum se prepară mucenicii muntenești

Mucenicii muntenești se pot găsi foarte ușor în magazine, la tot pasul.

Ce îi face însă speciali e modul de preparare și topping-urile alese cu grijă, toate ducând la un gust aparte. 

Gospodinele prepară în această zi rețete de mucenici fierți sau la cuptor, în funcție de regiune, iar rezultatul este cu adevărat gustos.

Citește și: EXCLUSIV: Buchetele din ciocolată și florile criogenate, tendințele lunii martie/ ”Buchetele comestibile sunt frumoase, haioase și speciale”

Ingrediente:

300 g făină

150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade)

sare

2,5 l apă

coaja de la două portocale mari

coaja de la o lămâie mare

10-12 linguri de zahăr

nucă măcinată

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

scorţişoară

esenţă de rom

un vârf de cuţit de sare

Mod de preparare: Se pune făina într-un vas, se adaugă un vârf de cuţit de sare, iar în mijloc se toarnă apa. Se frământă până ce aluatul devine elastic şi se răceşte complet. În caz că mai trebuie făină, se mai adăugă până se obține consistența dorită. Se mută aluatul pe planul de lucru uşor înfăinat, se împarte în biluţe, iar din fiecare biluţă se formează şnururi lungi şi subţiri (puţin mai subţiri decât un şiret), care se „împletesc” în formă

de 8.

Se lasă mucenicii la uscat până a doua zi.

Se pune pe foc o oală încăpătoare, cu apă, zahăr, coaja rasă de lămâie şi portocală şi un vârf de cuţit de sare, iar când începe să fiarbă, se adaugă mucenicii.

Se fierb la foc mic, iar după ce se ridică la suprafaţă, se mai lasă cam 3-4 minute. După ce se stinge focul, se adăugă esenţa de rom, scorţişoara şi 4-5 linguri de nucă măcinată. Când se pun în farfurie, se mai adăugă nucă.

Cum se prepară mucenicii moldovenești

Mucenici moldovenești. Rețeta tradițională a bunicii. Ce le dă aroma specială?

Mucenici moldovenești. Rețeta tradițională a bunicii. Ce le dă aroma specială?

 

Ingrediente:

500-600 g făină

un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă

două plicuri de zahăr vanilat

250 ml apă

o fiolă esenţă de vanilie

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

100 ml ulei

Sirop mucenici: 200 g zahăr, 400 ml apă, o fiolă esenţă de vanilie; pentru uns – 200 g nucă măcinată, miere după gust. 

Mod de preparare

Se amestecă într-un vas apa călduţă, uleiul, drojdia şi zahărul vanilat, plus fiola de esenţă de vanilie.

Se încorporează treptat făina şi, după ce aceasta începe să se îngroaşe, se frământă cu mâna. Se adăugă atâta făină cât este necesară pentru a obţine un aluat nelipicios şi destul de tare.

Citește și: Sărbătoare 9 martie 2023: Ce trebuie să faci în ziua celor 40 de Mucenici

Se frământă foarte bine, ca aluatul de pâine, vreo 10-15 minute, apoi se acoperă cu un prosop curat şi se lăsă la crescut într-un loc călduros. Se tapetează cu făină blatul de lucru şi, după o jumătate de oră (când aluatul şi-a dublat volumul), se împarte în bucăţi egale.

Se rulează fiecare bucată de aluat până ce se obţin fâşii, care se „împletesc” în formă de 8.

După ce se formează, se așază pe hârtia de copt şi se mai lasă la crescut 30 de minute. Se bagă apoi tava în cuptorul preîncălzit şi se lasă 30-40 de minute la 200 grade.

Între timp, se pregătește siropul, dizolvând zahărul în apă. După ce fierbe amestecul 10-15 minute, se opreşte focul şi se adăugă esenţa de vanilie. După ce se scot din cuptor, mucenicii rumeniţi se lăsă la răcit aporximativ zece minute, iar apoi se stropesc cu sirop. Se ung apoi cu miere şi se presară nucă măcinată.

Poftă bună!

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si