Când se fac Mucenicii în 2022? Reţete tradiţionale. Delicioși și aromați pentru masa de 9 martie 2022
Mucenicii 2022. Rețeta de mucenici moldovenești sau muntenești se pregătește, în fiecare an, pe data de 9 martie. Aceasta este ziua în care se sărbatoresc cei 40 de Mucenici. Gospodinele știu care este secretul pentru a le ieși aluatul cel mai bun și siropul cel mai gustos.
Mucenicii 2022. În religia creștin-ortodoxă, sărbătoarea de Mucenici are o simbolistică aparte și se sărbătorește pe data de 9 martie, imediat cum se încheie Babele de Martie. Astfel, pentru 9 martie, gospodinele pregătesc cele mai gustoase rețete de mucenici, iar pe lângă asta, cea mai cunoscută tradiție a zilei este aceea de a consuma 40 de pahare cu vin.
Când se fac Mucenicii în 2022
Pe lângă semnificația religioasă, foarte multe persoane așteaptă sărbătoarea celor 40 de Mucenici pentru a gusta din deja celebrele rețete de mucenici moldovenești sau fierți cu doar puțină nucă.
Pe 9 martie, în funcție de zona din care provin, gospodinele au obiceiul de a prepara delicioasele rețete.
În Moldova, mucenicii sunt făcuți din aluat și au forma cifrei 8, în timp ce în alte zone ale țării, femeile prepară mucenicii sunt forma unei supe, în care adaugă nucă și o mulțime de alte mirodenii, aceasta simbolizând lacul în care au fost aruncați aceștia.
Rețetă de mucenici moldovenești
Ingrediente
-1 kg făină alba, pentru cozonac
-3-4 galbenușuri
-4-5 linguri de zahăr
-600 ml lapte cald
-2 pliculețe de drojdie uscată sau 50 g de drojdie proaspată
-coaja de la o portocala si o lamaie
-vanilie
-un praf de sare
-100 g unt moale
Pentru uns:
-miere
-nucă prajită si macinată, o linguriță rasa de scortisoară, 2 linguri zahar
Făina se cerne de 2 ori înainte și pentru a elimina corpurile străine, dar mai ales pentru aerisirea făinii.
Drojdia se amestecă într-un castron cu puțin lapte călduț și 1 lingură de făină și apoi se lasă deoparte să crească.
Peste făină se adaugă zahărul, vanilia, coaja de lămâie și portocala, sarea, maiaua crescută, gălbenușurile și restul de lapte călduț.
Se amestecă totul și apoi se adaugă untul moale câte putân, frămăntând ușor.
Se framântă până când se termină untul. Dacă mai este nevoie, se mai poate adăuga puțin lapte călduâ, cât să fie un aluat potrivit de moale.
Cuptorul se încalzește foarte puțin, doar cât să fie călduț înăuntru, apoi se stinge. Se bagă ligheanul cu aluat în cuptor, să stea la cald și se închide ușa cuptorului. În felul acesta, aluatul va crește foarte bine, va fi ferit de zgomot si curent.
Rupeți aluatul în 20-24 de bucăți egale și apoi, ungeți masa cu ulei si presărați și cu puțină făină și întindeți fitile, le uniti, apoi formați cifra 8.
Se pot face simplu, dintr-un singur șnur sau împletiți, din șnur dublu. Se așează în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasaă 20-30 de minute să crească.
Coacerea mucenicilor moldovenesti
Se ung cu ou și se coc la foc potrivit cam 25 de minute.
1. Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8.
2.Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.
3.Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.
4.Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.