Close sidebar
Close sidebar

Noi scumpiri galopante în România. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie"

Vești proaste de la Banca Centrală: rata inflației continuă să crească în România, iar prognozele anterioare au fost contrazise de realitate. Scumpirile nu afectează doar România, explică guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Sorin Negru,

Mugur Isărescu: Lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare așa că a intervenit o temperare a consumului.  

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Citeste si: BNR a majorat din nou dobânda-cheie, până la 5,50%. Ce efecte va avea decizia asupra banilor românilor

Inflația a ajuns la valoarea de 15,1% în luna iunie, după cum a  anunțat Institutul Național de Statistică, o cifră mult peste prognoza din primăvară a BNR.

Citeste si: Curs valutar BNR azi, 9 august 2022. Cum evoluează euro şi dolarul american?

BNR estima în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023.

Cum explică Mugur Isărescu scumpirile galopante din România

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a explicat că inflația este un fenoment global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%, a spus el, iar România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației în UE.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Potrivit șefului BNR, în România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare.

Citeste si: BNR a majorat din nou dobânda-cheie, până la 5,50%. Ce efecte va avea decizia asupra banilor românilor

"Consumul populației a evoluat favorabil, ceea ce era de așteptat. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare așa că a intervenit o temperare a consumului.

Credem că în semestrul al doilea acest lucru se va vedea și mai bine", a declarat Mugur Isărescu.

Inflația galopantă a afectat puterea de cumpărare a românilor 

[Sursa foto: Pixabay]

 

Scăderea inflației începe din toamnă, dar nu ține mult

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei se plafonează pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se înscrie pe o traiectorie descendentă, "sub ipoteza detensionării graduale a pieţelor en gros de energie şi a celor ale produselor agroalimentare, precum şi a disipării treptate a sincopelor în lanţurile globale de valoarea adăugată, dar şi ca urmare a unor efecte de bază", se spune în raportul BNR.

Potrivit prezentării, BNR se aşteaptă la o întrerupere temporară a tendinţei de scădere a inflației în trimestrul II din 2023 (începând din aprilie 2023), odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale.

Ce face BNR pentru a scădea indicatorul ROBOR

 Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%. Asta se va vedea în creșteri ale ROBOR, indicator în funcție de care mulți dintre noi plătim ratele la bancă

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

"Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul", a explicat Mugur Isărescu.

Șeful Băncii Centrale le-a transmis băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI