Murături pentru iarnă. Varză, ardei sau gogonele- toate sunt puse la murat în această perioadă în bucătării. Pentru ca preparatele să reziste tot anul trebuie să respectați însă anumiți pași. 

Celebrul blogger culinar Gina Bradea a primit echipa Kanal D în gospodăria ei și ne-a dezvăluit secretul murăturilor perfecte. 

Citește și: VIDEO- Apa sărată de izvor, secretul murăturilor. Este un întreg proces de facere a celor mai bună murături

Murături cu varză. "Varza trebuie să fie gălbuie, plată, să aibă frunzele subțiri. După ce dă prima brumă, varza este coaptă și numai bună de murat", spune Gina Bradea.

Varza murată- vedeta murăturilor de toamnă-iarnă

Vedeta toamnei este și anul acesta varza murată. G ina Bradea a început deja pregătirea borcanelor pentru iarnă și ne arată procesul de la zero.

"Curățăm primele frunze care sunt mai pătate mai murdare, apoi scoatem cotorul. Aici se pune sare, folosim musai sare grunjoasă de mină, neiodată. Se găsește în piețe, este vechea sare pe care o foloseau bunicii noștri. Dacă este sare iodată riscăm să fermenteze".

Care este rețeta pentru varza murată 

Rețeta de murături este una proprie, iar blogger-ul folosește ingrediente culese chiar din solarul ei: 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

- sfeclă roșie se folosește la noi în Moldova și Dobrogea, pentru că varza va fi rozalie, iar moarea va avea o culoare rozalie parcă e un vin roze;
- țelină frunze și rădăcină;
- ardei gras, puțin ardei iute, cimbru pentru aromă și busuioc;
- pentru un gust deosebit se adaugă puțin hrean câteva felii de gutui dar și bețe de mărar, uscate, cu semințe- dau o aromă foarte plăcută murăturilor;

Urmează apoi prepararea saramurii:
- se face cu o lingură de sare la un litru de apă, adică treizeci, treizeci și cinci de grame de sare ne-iodată la un litru de apă;
- începând de a doua zi după ce am pus varza se vântură sau se pritocește zeama;
- scoatem zeama cu un furtun și apoi o turnăm înapoi în butoi.

Cum se pregătesc murăturile

Trecem și la pregătirea murăturilor:
- ardei capia sau gras pentru aroma aceea plăcută,
- cimbru, țelină, busuioc, mărar uscat pentru aromă
- sfeclă roșie pentru culoare
- usturoi, ardei iute să piște puțin la limbă,
- hrean să le mențină tari și niște brăduți din morcov să fie și frumoase nu doar gustoase.

Secretul murăturilor fără conservanți

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

"Și aici gutuile sunt ingredientul secret pentru o aromă deosebită. Sunt foarte importante în murături, iar gutuia murată și în oțet și în saramură are un gust cu totul aparte", spune experta în murături.

Murături fără conservanți

În plus dacă se respectă rețeta tradițională nu este nevoie să folosim conservanți.

Citește și: VIDEO- Începe sezonul murăturilor. Apa sărată de izvor, secretul gospodinelor din Buzău

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Ei sunt cei doi polițiști care au murit într-un teribil accident. Colega lor este în stare gravă- radioimpuls.ro

"Folosim doar sare și apă nimic altceva, sunt foarte sănătoase sunt probiotice naturale și le facem cu mânuța noastră acasă

La final se pun capacele se înfiletează bine. iar murăturile sunt gata de pus la păstrare pentru iarnă".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si