In articol:
- Varza murată- vedeta murăturilor de toamnă-iarnă
- Care este rețeta pentru varza murată
- Cum se pregătesc murăturile
- Murături fără conservanți
Murături pentru iarnă. Varză, ardei sau gogonele- toate sunt puse la murat în această perioadă în bucătării.
Celebrul blogger culinar Gina Bradea a primit echipa Kanal D în gospodăria ei și ne-a dezvăluit secretul murăturilor perfecte.
Citește și: VIDEO- Apa sărată de izvor, secretul murăturilor. Este un întreg proces de facere a celor mai bună murături
Murături cu varză. "Varza trebuie să fie gălbuie, plată, să aibă frunzele subțiri.
Varza murată- vedeta murăturilor de toamnă-iarnă
Vedeta toamnei este și anul acesta varza murată. G ina Bradea a început deja pregătirea borcanelor pentru iarnă și ne arată procesul de la zero.
"Curățăm primele frunze care sunt mai pătate mai murdare, apoi scoatem cotorul.
Care este rețeta pentru varza murată
Rețeta de murături este una proprie, iar blogger-ul folosește ingrediente culese chiar din solarul ei:
- sfeclă roșie se folosește la noi în Moldova și Dobrogea, pentru că varza va fi rozalie, iar moarea va avea o culoare rozalie parcă e un vin roze;
- țelină frunze și rădăcină;
- ardei gras, puțin ardei iute, cimbru pentru aromă și busuioc;
- pentru un gust deosebit se adaugă puțin hrean câteva felii de gutui dar și
Urmează apoi prepararea saramurii:
- se face cu o lingură de sare la un litru de apă, adică treizeci, treizeci și cinci de grame de sare ne-iodată la un litru de apă;
- începând de a doua zi după ce am pus varza se vântură sau se pritocește zeama;
- scoatem zeama cu un furtun și apoi o turnăm înapoi în butoi.
Cum se pregătesc murăturile
Trecem și la pregătirea murăturilor:
- ardei capia sau gras pentru aroma aceea plăcută,
- cimbru, țelină, busuioc, mărar uscat pentru aromă
- sfeclă roșie pentru culoare
- usturoi, ardei iute să piște puțin la limbă,
- hrean să le mențină tari și niște brăduți din morcov să fie și frumoase nu doar gustoase.
"Și aici gutuile sunt ingredientul secret pentru o aromă deosebită. Sunt foarte importante în murături, iar gutuia murată și în oțet și în saramură are un gust cu totul aparte", spune experta în murături.
Murături fără conservanți
În plus dacă se respectă rețeta tradițională nu este nevoie să folosim conservanți.
Citește și: VIDEO- Începe sezonul murăturilor. Apa sărată de izvor, secretul gospodinelor din Buzău
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Folosim doar sare și apă nimic altceva, sunt foarte sănătoase sunt probiotice naturale și le facem cu mânuța noastră acasă
La final se pun capacele se înfiletează bine. iar murăturile sunt gata de pus la păstrare pentru iarnă".