Așa arată vitrinele cu bunătăți tradiționale în marile piețe din București: gogonele în saramură, gogoșari, pepene murat, castraveți, conopidă, iar lista poate continua la nesfârșit. La aceasta se adaugă zacuscă, bulion și dulcețuri de sezon.
Citește și: VIDEO- Cât pot sta legumele la congelator? Specialiștii susțin că putem congela zarzavaturile pentru 1 an de zile
„Procesul tehnologic de murături e exact ca la mama acasă, murat în saramură, sare apă și legumele pe care le vedeți aici, deci nu au aditivi.”
Gospodinele care își vând bunătățile în piață spun că respectă rețeta tradițională și că nu pun aditivi deloc, se vrea astfel promovarea produselor făcute de bunici care devin tot mai valoroase din generație în generație.
„Avem zacusca clasică, avem picantă sau varianta cu ciuperci. Avem un producător care își cultivă singur legumele. Zacusca este făcută tradițional din legume nestropide fiartă în ceaun pe foc de lemne.”
Pentru a reduce din cheltuieli, românii își prepară singuri murăturile
Dar oamenii nu se înghesuie la coadă, să cumpere gogonele, zacuscă sau dulcețuri puse de alții. Știu sau nu să pună ei singurii legumele la murat, tot își dau o șansă, decât să scoată banii din buzunar.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
„E multicel, adică în casă îl faci mai ieftin, muncești mai mult e drept dar îți aranjezi în așa fel încât să faci treptat.”
„Nu cumpăr că nu-mi place. Eu ce fac, fac cu mâinile mele cât pot să fac.”
„Am pus gogoșari, am pus pepenași, am făcut zarzavat de ciorbă, am făcut bulion, am făcut din toate așa e românul obișnuit să-și facă din toate.”
Iar acum vine întrebarea firească: cât costă un borcan tradițional, vândut în piață? Zacusca pleacă de la 15 lei, murăturile 18 lei, iar dulcețurile sar de 20 de lei dacă fructul e unul din livada proprie.
Cu toate acestea, sunt și gospodine care nu mai văd rostul de a munci zile-întregi și preferă să-și facă pofta cu un borcan, din când în când.
Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro
Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro
Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro
„Prefer să le iau de a gata, iau 2-3 borcane și gata decât să stau să car, să încerc, să pregătesc, e greu.”
Murăturile au puține calorii și sunt bogate în sodiu, spun specialiștii. Sunt bune pentru sănătate, atâta vreme cât le consumăm cu moderație. Cele în saramură sunt și probiotice, adică au bacterii bune pentru stomac.