Moscheea Anjuman Jama din sectorul 57 al orașului Gurugram este pustie. Aproximativ 10 ofițeri de poliție stau în fața structurii de beton, care obișnuia să găzduiască până la 450 de credincioși, dar care acum este un morman de moloz și cenușă.

"Acest atac a fost o răzbunare”

Moscheea- unul dintre puținele lăcașuri de cult musulman din Gurugram, o suburbie predominant hindusă a capitalei Indiei, New Delhi- a fost atacată în noaptea de 31 iulie, se presupune că de către o mulțime hindusă de extremă dreapta.

Citește și: De ce permite poliția din Suedia arderea Coranului în public? Un nou incident la Stockholm

Atacatorii au incendiat moscheea și l-au ucis pe Mohammad Saad, un imigrant adjunct în vârstă de 22 de ani, care se afla înăuntru în acel moment. Atacul a avut loc la câteva ore după ce violențe comunitare mortale au izbucnit în districtul vecin Nuh din statul Haryana.

Moscheea a fost atacată în noaptea de 31 iulie.

Moscheea a fost atacată în noaptea de 31 iulie.

[Sursa foto: Al Jazeera]

Mohammad Faheem Kazmi, un designer de interior care se roagă în mod regulat la moscheea incendiată, a declarat că a fost îngrozit. "Acest atac a fost o răzbunare pentru Nuh", a declarat pentru Al Jazeera bărbatul de 32 de ani, care locuiește în zonă din 2011. Cel puțin patru persoane au fost ucise, inclusiv doi polițiști, când o procesiune religioasă hindusă din Nuh, organizată de Vishwa Hindu Parishad (VHP) și Bajrang Dal, două organizații hinduse de extremă-dreapta aliate cu partidul de guvernământ Bharatiya Janata Party (BJP), a devenit violentă. 

Violențe de stradă cu magazine incendiate și sloganuri pline de ură

Potrivit rapoartelor mass-media și locuitorilor din Nuh, au avut loc ciocniri după ce unii bărbați musulmani au oprit procesiunea religioasă și au fost aruncate pietre în timpul marș. Autoritățile din Haryana au desfășurat trupe suplimentare, au impus stare de asediu și au suspendat internetul în urma tulburărilor. Dar măsurile nu au împiedicat mulțimile hinduse să atace magazinele deținute de musulmani, restaurantele de pe marginea drumului, proprietățile și locurile de cult din Gurugram, precum și din orașele din apropiere, cum ar fi Sohna, au declarat

locuitorii.

Citește și: Această femeie își împarte soțul cu alte trei femei: „Este ceea ce vrea Tatăl Ceresc”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Magazinele din sectorul 70A și sectorul 66 din Gurugram au fost incendiate marți seara, în timp ce membrii Bajrang Dal au organizat un miting în orașul Bahadurgarh din Haryana, strigând sloganuri pline de ură, cum ar fi "Desh ke gaddaron ko, Goli maaro saalon ko" ("Împușcați-i pe trădătorii țării noastre")- un cântec care a fost utilizat pe scară largă de politicienii BJP împotriva musulmanilor în timpul protestelor împotriva Legii de modificare a cetățeniei din 2019 și 2020.

Magazinele din sectorul 70A și sectorul 66 din Gurugram au fost incendiate marți seara.

Magazinele din sectorul 70A și sectorul 66 din Gurugram au fost incendiate marți seara.

[Sursa foto: Al Jazeera]


Vorbind despre violențele de marți, comisarul de poliție din Gurugram, Kala Ramachandran, a declarat pentru Al Jazeera că "unele chioșcuri au fost avariate prin incendiere". ”La prima impresie, bărbații pe care i-am arestat nu aveau legătură cu niciun grup anume. Cu toate acestea, o anchetă este încă în curs de desfășurare", a spus ea. Birourile unor companii precum Google și Deloitte se află la doar câțiva kilometri de locurile unde au avut loc violențele din Gurugram, care a primit porecla de "orașul mileniului" pentru că atrage corporații multinaționale și găzduiește centre comerciale de lux. 

Tulburările din Haryana au loc cu o lună înainte ca liderii mondiali să sosească la New Delhi pentru summitul Grupului celor 20 (G20). Premierul Narendra Modi nu a comentat violențele care au avut loc la o zi după ce un ofițer de securitate feroviară și-a ucis unul dintre colegii săi și trei pasageri musulmani, în ceea ce este considerat de mulți drept o crimă motivată de ură.

Fratele imamului ucis spune că nu are încredere în autorități

În ultimele săptămâni, Modi a fost criticat, de asemenea, pentru că a păstrat tăcerea cu privire la violențele etnice care au izbucnit timp de câteva săptămâni în statul Manipur din nord-estul țării, ucigând peste 130 de persoane și forțând mii de oameni să trăiască în tabere de ajutorare. Ministrul șef al statului Haryana, Manohar Lal Khattar, a declarat miercuri că un total de 116 persoane au fost arestate în legătură cu violențele din această zonă. 

Citește și: Obiectul misterios găsit pe o plajă din Australia "a căzut din cer", spun specialiștii. Are 2,5 metri înălțime și formă cilindrică

Dar Shadab Anwar, fratele mai mare al imamului ucis, Mohammad Saad, a declarat că are puțină încredere în autorități, care au fost acuzate că au jucat un rol partizan în recentele violențe care i-au vizat pe musulmani. În 2020, poliția din New Delhi a fost acuzată fie că nu a făcut nimic, fie că uneori s-a conformat violențelor care s-au soldat cu 53 de morți, majoritatea musulmani. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”- radioimpuls.ro

Shadab Anwar, fratele mai mare al imamului ucis

Shadab Anwar, fratele mai mare al imamului ucis

[Sursa foto: Al Jazeera]

Anwar a declarat că a vorbit cu fratele său cu o jumătate de oră înainte de a fi ucis. "M-a sunat la ora 23:30, spunându-mi că poliția se află la moschee și că nu are de ce să fie îngrijorat", a declarat el pentru Al Jazeera. În jurul orei 2:30 dimineața, Anwar a spus că a aflat de crimă. "Acest lucru s-a întâmplat în prezența poliției", a susținut el, în timp ce aștepta în fața morgii pentru a ridica cadavrul. Poliția a arestat patru bărbați hinduși din satul Tigra, situat în apropiere, pentru atacul asupra moscheii. 

Imran Qureshi, în vârstă de 43 de ani, care locuiește la 100 de metri distanță de moschee, a declarat că a auzit șase focuri de armă în jurul orei 12:10 dimineața. "Era o mulțime de aproximativ 70 de persoane în fața moscheii, strigând sloganuri. M-am speriat", a spus el.

În orașul Sohna, la aproape 30 km sud de moscheea Anjuman Jama, o porțiune de magazine aparținând musulmanilor de pe drumul principal al orașului a fost carbonizată în urma violențelor din 31 iulie. În apropiere, geamurile caselor au fost sparte, vehiculele au fost incendiate, iar străzile au fost pline de pietre și cărămizi. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si