Noi am deschis aceasta casa la vizitare, una din cele mai vechi case ale manastirii, pentru a da posibilitatea oamenilor ce vin la manastirea noastra sa vada cum este viata de manastire. Pentru ca oamenii, intrand, sunt foarte curiosi. Vin in manastirea Agapia in numar mare; de regula, mai ales strainii, ei vin pentru a vedea pictura de Nicolae Grigorescu.

In perioada Interbelica exista acest muzeu. El a fost desfiintat in anul 1960, prin acel decret, dat de guvernul comunist, prin care s-a incercat, de fapt, inchiderea tuturor manastirilor din Romania. In aceste imprejurari, atelierul de olarit s-a inchis. De ce? Pentru ca fiind date afara calugaritele care aveau varsta pana la 50 de ani, deci personalul activ fiind dat afara… Nu mai avea cine sa lucreze. Sigur ca da! Si in aceste imprejurari, atelierul s-a inchis. Noi l-am redeschis cu aceasta ocazie, deci cand s-a deschis acest ansamblu la vizitare.

La nivelul de jos se pastreaza chiliile din epoca, cand Agapia era manastire de calugari. Chilii foarte aspre, raportat la cele de sus, adica chilia batranului si chilia ucenicului. Eu cand spun aceste cuvinte, batran, ucenic… oamenii inteleg mai bine ce inseamna viata de manastire, care in aceasta consta, rugaciune si munca si, in primul rand, ascultare.

Repet, este mult diferita de chiliile din… de sus, chili care reflecta viata din manastirea Agapia dupa anul 1803, de cand sunt calugarite. Daca sus vedem chili impodobite cu tesaturi, cu broderii, cu mobilier, care marturiseste faptul ca acele calugarite de odinioara proveneau, in mare parte, din familii nobile(…) Jos, e o incapere, asa, foarte austera. Exact! Cu strictul necesar, nu? Da, acolo, sigur, sunt ziduri de piatra, fara incalzire, fara soba… cu un oblong la fereastra, care creeaza o atmosfera de semi-intuneric, un scaun special, de rugaciune.

Pentru "Doamne, Isuse!". Foarte vechi. Sigur! Batranul statea acolo, mai mult in scaunul de rugaciune, cu metania-n mana, oblonul inchis. Lumea, cu toate zgomotele ei, dincolo. Tu, cu Hristos, in foarte multa liniste.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Aceasta este manastirea. Oamenii, de regula, se lasa furati de frumusetea zidurilor, a florilorm cand intra-n manastire si uita de fapt ce-nseamna manastirea. Aceasta este manastirea!

Noi, aici, acordam multa atentie copiilor, pentru ca intelegem ca sin oi, monahii, trebuie sa facem ceva pentru societate. Aici sigur ca intra intr-o alta lume. Si noi, de exemplu, facem atelierul de tesut. Da? Pe rand, acolo, cate doi, cu maica Pamfilia la tesut si ceilalti copii din grupa primesc cate un obiect, o furca de tors, o vartelnita si alte obiecte. Sunt activitati care sunt vii la noi, deci nu facem ca sunt niste ocazii, la noi se fac tot timpul.

Ai ocazia sa vezi cum era odata la manastire, cum este astazi la manastire, practic, sa te pui, asa, macar pentru cateva ceasuri, in pielea unui monah. Macar la un nivel mai superficial, ca nu intra in toate tainele orice mirean, dar cu siguranta pleci mai bogat dupa o vizita la Muzeul Vivant al manastirii iar lucrurile astea si atmosfera asta trebuie sa dainuie, maica, nu? Exact, da.

Cu ajutorul dumneavoastra… Ne straduim sa facem ce trebuie. Nu stiu cat reusim dar… Dar nici nu-i stradanie cand faci lucrurile cu dragoste. Asa este. Va multumesc! Doamna-ajuta! Doamne-ajuta!

Daca am vazut cum e viata dincolo de zidurile manastirii, viata monahala, am zis sa vedem si cum e asta lumeasca, sa zic asa, de mirean. Bine te-am regasit, Loredan! Bine-ati venit! Eh, ce sunet frumos! Aproape la fel ca cel al clopotelor de la multele manastiri pe care le-avem aici.

Ce face locul asta atat de special incat sa fie cautat de asa de multa lume? Fiindca este retras, nu este in galagia oraselor. Noi ne facem treaba cat se poate de bine, cat putem noi si-n rest… toate vin de la sine. O atmosfera cat se poate de proaspata si de vie, aici, la Filioara, intre dealuri, si tu ai cel mai mare merit pentru asta. Nu eu neaparat, toata echipa care suntem aici.

Turismul ecumenic e foarte dezvoltat si nu degeaba Varatec si Agapia, doua dintre cele mai frumoase, mari si cunoscute manastiri din Moldova… Da, reprezentative ale Neamtului… Cred ca din toata Mitropolia Moldovei. Sunt calcite zilnic de mii de oameni. O parte din ei ajung si la voi? Da, putini, putini ajung. Sau care ajung la noi, ajung si dincolo. Dincolo, la manastire. Prima data vin aici si dupa aia se duc la manastire.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cine va calca pragul? Vin oameni care vor sa se bucure de piscina asta minunata, pe care o aveti, de natura, de…? Vin oamenii care vor sa aiba 2-3 zile linistite, fara galagie, cat mai multa relaxare.  Pleaca ei de-acasa, cu gandul asta. Cand ajunge aici, pleaca mai obositi acasa ca, stand pana dimineata, se leaga prietenii si tot asa… Tot asa!

Un coltisor, asa, de liniste si de  verde, cat vezi cu ochii. Un iaz in fata casei. O livada in spatele ei si-n rest multa buna dispozitie si prietenie, asa, in… In rest, noi. Omul sfinteste locul si… Farad oar si poate, asa se spune, ca omul sfinteste locul si chiar noi am luat-o de la zero aici. Efectiv, prima piatra am pus-o noi aici, nu era nimic.

Sunt mandru c-am dorit cu tatal meu sa facem pensiunea asta si, na, tatal meu nu mai este...E foarte important sa facem lucrurile cat mai simplu cu putinta si asa cum ne pricepem si ne spune instinctul pentru ca si cei care nu mai sunt langa noi sa fie mandri de noi si noi, peste ani, sa lasam ceva-n urma. Iar Loredan lasa aici, cu siguranta, la Filioara, un loc de povestit nepotilor, poate. O investitie care nici stra-stranepotii mei nu cred ca o vor amortiza. Investitia e in oameni, pana la urma, si-n lucrurile frumoase care se nasc aici, weekend de weekend, zi dupa zi, in care oamenii-ti trec pragul. Fiecare parca scrie cate-un rand, acolo, intr-o carte, undeva.

Nu suntem la soseaua principal dar din vorba-n vorba, din… Cine vrea, va gaseste! Cine vrea, ne gaseste, nu… Ospitalitatea autentica moldoveneascam, asta puteti gasi aici, va bucurati de ea pe deplin.

Unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare pe care l-am vazut vreodata, aici a fost! Da, si vreo doua-trei rasarituri. Da, toate-s frumoase. Veniti sa va bucurati de ele! Doamne-ajuta! Doamne-ajuta!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si