Nașterea Maicii Domnului 2023. Anul acesta, Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește vineri, pe 8 septembrie și este marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox. Iată ce este bine să dai de pomană în această zi.

Nașterea Maicii Domnului 2023. Ce este bine să dai de pomană de Sf. Maria Mică?

Potrivit tradiției populare, pe data de 8 septembrie, de Sf. Maria Mică se împart struguri și prune pentru sufletul morților ca aceștia să primească roadele toamnei „pe lumea cealaltă”.

Citește și: Urări de Sf. Maria Mică 2023. Mesaje, felicitări și imagini cu text pentru sărbătoriți

Credincioșii trebuie să meargă la biserică să aprindă lumânări pentru sufletelor celor trecuți în neființă. Totodată, la biserică se aduc fructe ale toamnei pentru a fi sfințite de preot și mai apoi să fie date de pomană la oamenii sărmani.

Creștinii nu trebuie să facă treburi gospodărești, să spele rufe sau să facă curățenie, pentru a nu atrage primejdii.

De asemenea, se spune că în această zi nu se gătește, iar oamenii nu trebuie să aprindă focul în case pentru a nu atrage bolile care „îi pocesc”.

Pe 8 septembrie câmpurile nu trebuiesc muncite, pentru ca recoltele să nu fie blestemate și nici animalele să nu se îmbolnăvească.

Tradiția spune că fetele tinere care își tund părul și-l aruncă la gunoi vor rămâne nemăritate. 

Scăldatul în ape curgătoare este interzis pentru a nu atrage tristețea Fecioarei Maria.

Nașterea Maicii Domnului 2023. Superstiții și tradiții populare

Potrivit tradiției, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage la Sfânta Maria pentru dezlegarea pântecelor, pentru ca apoi să primească pruncul dorit.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Se spune că pe 8 septembrie, în fiecare casă trebuie să existe câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele și pentru slăvirea Nașterii Fecioarei Maria.

Tradiția populară mai spune că cei care nu au adunat plante medicinale înainte de 8 septembrie, să nu mai adune după trecerea acestei zilei, deoarece ele își vor pierde puterea tămăduitoare.

În Maramureș se spune că dacă de Sf. Maria Mică va ploua, înseamnă că toamna va fi urâtă și ploioasă, iar dacă merii și perii vor înflori înseamnă că toamna va fi plăcută și recoltele se vor culege ușor.

În alte regiuni, oameni cred că după Nașterea Maicii Domnului, vremea se strică definitiv, iar vara dispare.

Începând cu 8 septembrie nu se mai poartă pălărie, deoarece se anunță vreme rea. De aici vine și vorba „A trecut Sântămăria, leapădă și pălăria”.

Nașterea Maicii Domnului 2023. Cea mai puternică rugăciune rostită în ziua de 8 septembrie

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi.

Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre.

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale.

Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Citește și: Felicitări de Sf. Maria Mică 2023. Mesaje și felicitări superbe pentru sărbătoriții zilei. „De Sfânta Maria, zi sfântă, să se răsfrângă asupra ta toată bunătatea şi dragostea ce izvorăsc dintr-o inimă mare. La mulţi ani!”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.

Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta.

Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii.

Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru.

Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință.

Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si