Pe 8 septembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie și prima sărbătoare importantă din noul an bisericesc, care a început la 1 septembrie.

Povestea venirii pe lume a Fecioarei Maria, deși prezentată sumar în Biblie, este completată de tradiția creștină. Părinții săi, Ioachim și Ana, locuiau în Nazaretul Galileei și, deși erau înaintați în vârstă, nu aveau copii.

Rugați la Dumnezeu și plini de credință, aceștia au primit vestea împlinirii dorinței lor prin Arhanghelul Gavriil, care le-a spus că vor avea un prunc binecuvântat de Domnul. Numele pe care i l-au dat fiicei lor a fost Maria, un nume comun la evrei în acea perioadă, dar care avea să capete o importanță sfântă.

Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută drept Sfânta Maria Mică, este una dintre cele patru mari sărbători dedicate Fecioarei Maria, alături de Intrarea în Biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri populare care s-au păstrat de-a lungul secolelor. În credința populară, 8 septembrie este văzut ca hotarul astronomic dintre vară și toamnă, un moment în care natura începe să se pregătească pentru noul anotimp.

În această zi, bărbații nu au voie să meșterească sau să facă treburi grele, iar femeile nu cos și nu spală rufe.

Se spune că cei care încalcă aceste tradiții riscă să atragă asupra lor boli care îi pocesc.

Femeile care își doresc copii sunt încurajate să se roage Maicii Domnului în această zi, deoarece rugăciunile lor sunt mai ascultate ca niciodată.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Divorțul anului în Italia. Scandal între Chiara Ferragni și Fedez cu privire la imperiul financiar și la custodia copiilor- antena3.ro

Începând cu această dată, vremea devine mai răcoroasă și capricioasă. Se spune că păsările încep să se pregătească pentru migrarea spre țările calde, iar gazele și reptilele se retrag în pământ.

După Sfânta Marie Mică încep culesul viilor, al fructelor și al plantelor medicinale, se bate nucul, iar ogoarele sunt recoltate și se seamănă cerealele de toamnă.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: VIDEO Noapte albă la Mănăstirea Nicula! Mii de credincioși s-au rugat

Ce nu ai voie să faci de Sfânta Maria Mică

Ziua de 8 septembrie este marcată de anumite interdicții, atât religioase, cât și populare:

Nu se face treabă în gospodărie: Această zi este dedicată odihnei și rugăciunii, iar cei care fac treburi gospodărești riscă să atragă ghinion sau boli.

Citeste si: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

Nu se aprinde focul în casă: Conform tradiției, cei care gătesc la foc în aceste zile atrag asupra lor probleme de sănătate.

Nu se spală rufe și nu se cos haine: Femeile care cos sau spală rufe în această zi ar putea avea parte de nenorociri, conform credințelor populare.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria? Mesaje cu La mulți ani!

Sărbătoare importantă pentru români

Nașterea Maicii Domnului este și o ocazie importantă pentru români să își sărbătorească onomastica. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează ziua numelui de Sfânta Maria Mică, dintre care 1,8 milioane sunt femei cu numele Maria, Mariana sau alte derivate, iar în jur de 400.000 sunt bărbați cu numele Marian sau Marin.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si