NATO și-a exprimat solidaritatea puternică cu România, după ce bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul țării: „Alianța urmărește foarte atent ce se întâmplă în Rusia”
NATO și-a exprimat solidaritatea cu România, după ce fragmente dintr-o dronă rusească au fost descoperite pe teritoriul țării noastre. Alianța urmărește cu atenție ce se întâmplă în Rusia.
NATO și-a exprimat, miercuri, „solidaritatea puternică” cu România, după ce bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul țării.
„Autorităţile române au confirmat că resturi, posibil de la o dronă, au fost găsite pe teritoriul României, în apropierea graniţei cu Ucraina. Autorităţile române investighează incidentul. România a informat aliaţii NATO despre acest incident în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România”,
a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, potrivit News.
NATO a transmis „solidaritatea puternică cu România”
„Începând de anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa în regiunea Mării Negre.
Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliatul nostru, România", transmite NATO în finalul declaraţiei.
Reacția NATO vine după ce ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar, a confirmat, în cursul zilei de miercuri, în timpul unei vizite la Plauru, în județul Tulcea, că au fost găsite bucăți dintr-o dronă posibil rusească. Cu o zi în urmă, președintele Klaus Iohannis a infirmat faptul că o dronă ar fi căzut pe teritoriul României.
„S-a văzut, într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal, au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităţilor portuare şi a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim măsurile de vigilenţă. Vom avea mai multe puncte de observaţie, vom avea mai multe patrule.
În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare funcţionale şi în fază de precauţie şi de atenţie crescută.
În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”, a declarat, miercuri, ministrul Apărării pentru Antena 3.
Șeful Statului a declarat, miercuri, că dacă se confirmă că elementele găsite pe teritoriul României provin de la o dronă rusească, o astfel de situație „ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.
Șeful Comandamentului Întrunit Multinațional Ulm, Alexander Sollfrank, a spus pentru sursa citată mai sus că Alianța urmărește foarte atent ce se întâmplă în Rusia.
Reacția lui Zelenski, după ce s-ar fi găsit bucăți dintr-o dronă rusească în România
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat, miercuri, după ce autoritățile române au anunțat că într-adevăr au fost găsite fragmente dintr-o dronă rusească în județul Tulcea.
„Dragi prieteni, în legătură cu acele fragmente găsite în România, au avut loc atacuri asupra infrastructurii noastre, am avut și victime... Acestea sunt consecințe ale atacurilor asupra porturilor Chilia, Reni și Ismail. Ce să vă spun? Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina. Asta este ce s-ar fi întâmplat. El asta plănuia. În trecut ne-am aflat într-o perioade de captivitate din cauza unei lipse de solidaritate.
24 februarie a schimbat totul și am reușit cu toții să dăm dovadă de acte de solidaritate.
Ucraina este recunoscătoare țărilor dumneavoastră pentru spirijinul acordat. Simțim o mare recunoștință și când spun „noi” nu mă refer doar la ucraineni, ci și la popoarele dumneavoastră. Facem front comun pentru libertatea noastră comună, pentru vitorul nostru european comun”, a declarat Zelenski, la summitul I3M.
Preşedintele Ucrainei a menționat că „trebuie să ne gândim nu la ce se poate limita ci la ce se poate lărgi, pentru a exista o mai bună şi mai mare pregătire pentru viitor” şi a arătat că „această formă de cooperare se numeşte Iniţiativa celor 3 Mări, dar nu este vorba de trei pereţi, ci de o formă de unitate, de eliminare a diviziunilor”.
„Când porturile ucrainene sunt bombardate aproape în fiecare noapte, trebuie să ne ocupăm şi să fim atenţi în permanenţă la logistica noastră. Este vorba până la urmă de o agresiune brutală împotriva tuturor, şi a europenilor. Consecinţele sunt resimţite peste tot. Ucraina este împotriva unor restricţii suplimentare asupra exporturilor noastre de cereale, însă noi avem nevoie de aceste produse să le exportăm pentru că ne trebuie fondurile şi până la urmă, beneficiul va fi pentru întreaga economie europeană, pentru segmentul european al economiei europene. E vorba până la urmă totuşi de supravieţuire în faţa terorii ruse”, a spus Volodimir Zelenski.