In articol:
- UPDATE 19.00. E gata structura viitorului guvern pe două variante- cu premier PSD, respectiv premier PNL
- Nicolae Ciucă: Mâine seară închidem negocierile
- De ce nu a participat Florin Cîțu la negocieri
- Kelemen Hunor: Ministerele Dezvoltării, Mediului şi cel al Sportului rămân la noi
- Care este mărul discordiei între partide
- Kelemen Hunor: Nu putem să stăm cu pantalonii jos până la genunchi
- Cine renunță la Ministerul Dezvoltării
- Ce nume de miniștri apar pe listele PSD și PNL
UPDATE 19.00. E gata structura viitorului guvern pe două variante- cu premier PSD, respectiv premier PNL
Nicolae Ciucă, propunerea liberalilor pentru funcţia de prim-ministru, a declarat, sâmbătă, la finalul noii runde de negocieri pentru formarea unei majorităţi, că a fost finalizat programul de guvernare în proporţie de 99,99%, precum şi acordul politic şi structura viitorului guvern pe două variante, cu premier PSD, respectiv premier PNL, menţionând că duminică vor fi închise toate capitolele.
Citeste si: Bilanț coronavirus, 20 noiembrie 2021: peste 2.600 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore
Soluția agreată a fost confirmată de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat că, în varianta în care social-democraţii vor da primii şeful Executivului, numărul de ministere deţinute de PSD şi PNL vor fi egale, iar în situaţia în care PNL va da primul premierul, liberalii vor avea mai puţine ministere decât social-democraţii.
Nicolae Ciucă: Mâine seară închidem negocierile
"Am finalizat programul de guvernare, 99,99%, acum se reciteşte, am finalizat acordul politic, am finalizat şi partea de conţinut al Guvernului pe cele două variante, una cu premier PSD şi una cu premier PNL. Urmează ca mâine să ne revedem, să continuăm negocierile pe celelalte capitole, astfel încât mâine seară să închidem", a afirmat Nicolae Ciucă sâmbătă seara.
Nicolae Ciucă a susţinut că "nu mai sunt ministere disputate", dar nu pot fi anunţate până nu se decide cine va prelua primul funcţia de premier.
De ce nu a participat Florin Cîțu la negocieri
"Rămâne în coaliţie exact cum am comunicat cu toate partidele şi conţinutul pe ministere la nivelul Guvernului, le vom comunica după ce le finalizăm. Nu a rămas niciun minister în discuţie.
Potrivit acestuia, preşedintele PNL Florin Cîţu nu a participat la discuţiile de sâmbătă deoarece nu a putut să vină. "Avem o delegare la nivelul echipei de negocieri, astăzi nu a putut să vină. Nu ştiu de ce", a adăugat Ciucă.
Kelemen Hunor: Ministerele Dezvoltării, Mediului şi cel al Sportului rămân la noi
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul unei noi runde de negocieri privind formarea guvernului, că Uniunea Democrată Maghiară din România urmează să păstreze Ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului, menţionând că toată lumea a încercat să găsească soluţiile cele mai bune.
"Am finalizat programul de guvernare 99%, rămân câteva aspecte mai puţin importante, trebuie textul finalizat, acordul politic e gata, trebuie completat după decizia cine va da prima dată primul-ministru şi atunci acolo au rămas câteva lucruri care sunt clare dar, în funcţie de persoana prim-ministrului, asta luni dimineaţa, înainte de ora 12,00, vom putea finaliza, vom putea semna acordul. Pe ministere, în mare, am stabilit, dar rămâne această chestiune legată de persoana prim-ministrului. În ceea ce priveşte ministerele cu care noi am mers până astăzi rămân aşa: Dezvoltare, Mediu şi Sport la noi. Dar, sigur, în momentul în care vom semna acordul politic, putem spune că s-a terminat această etapă a discuţiilor noastre", a afirmat Kelemen Hunor.
Sâmbătă s-au reluat negocierile pentru formarea viitorului Guvern, după ce discuțiile s-au blocat vineri în faza de împărțire a ministerelor. Cele trei partide, PNL, PSD și UDMR, dar și minoritățile naționale, au convenit asupra programului de guvernare, iar luni încep la palatul Cotroceni consutările președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare.
Citeste si: Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări. Blocaj în negocierile PNL-PSD-UDMR
Care este mărul discordiei între partide
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, le-a spus vineri seară liderilor PNL reuniţi în şedinţa Biroului Executiv (BEx) că negocierile cu PSD şi UDMR trebuie duse de pe poziţii de forţă, fără concesii din partea liberalilor.
Citeste si: Momente de cumpănă pentru Alexandru Arșinel. Revine în spital și va fi operat pe cord deschis
Negocierile de vineri s-au oprit brusc după ce liberalii au cerut Ministerul Dezvoltării, deţinut în prezent de UDMR.
Liderul Kelemen Hunor a anunţat că, în cazul în care partidul său nu va avea aceleaşi ministere în viitorul Guvern, atunci se va retrage din coaliţie, potrivit News.ro. Discuţiile au fost amânate şi partidele s-au retras la sediile lor pentru a analiza situaţia creată de acest nou blocaj.
Kelemen Hunor: Nu putem să stăm cu pantalonii jos până la genunchi
Kelemen Hunor a declarat, vineri, că finalul negocierilor "este departe" și că UDMR nu poate rămâne un element de decor.
"Un singur lucru nu este posibil: ca UDMR să fie un element de decor. Nu putem să stăm cu pantalonii jos până la genunchi și să așteptăm să vină poștașul", a declarat Kelemen Hunor, vizibil enervat.
Liberalii insistă să primească ministerul Dezvoltării, care a fost alocat UDMR, însă Kelemen Hunor ar fi amenințat că rupe coaliția dacă acest lucru se va întâmpla.
"Această afirmație este destul de corectă", a răspuns Kelemen Hunor unei întrebări cu privire la faptul că UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Nicolae Ciucă este propunerea de premier a PNL. A fost votat în unanimitate Biroul Executiv al partidului
Cine renunță la Ministerul Dezvoltării
PSD a transmis clar că partidul care are premierul nu va avea Ministerul Finanţelor Publice, iar preşedintele PNL FLorin Cîţu a insistat în discuţii ca liberalii să preia acest minister.
În caz contrar, PNL a cerut Ministerul Dezvoltării, unde sunt toate proiectele de dezvoltare. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan le-a transmis colegilor că nu se poate negocia cu PSD şi că ar trebui să se revină la o discuţie cu cei de la USR.
Ce nume de miniștri apar pe listele PSD și PNL
Potrivit ultimelor discuţii, lista miniştrilor PNL este compusă din: Cristian Buşoi pentru Ministerul Proiectelor Europene sau Ministerul Transporturilor, Alina Gorghiu la Ministrul Justiţiei, Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educaţiei, Virgil Popescu la Ministerul Energiei, Bogdan Aurescu la Ministerul Afacerilor Externe, Lucian Bode a Ministerul Afacerilor Interne şi Bogdan Gheorghiu la Ministerul Culturii.
Social-democraţii lucrează la structura Cabinetului şi la liderii din partid care vor prelua ministere, în guvernarea alături de PNL şi UDMR. Deja în partid s-a stabilit că miniştrii PSD vor fi din prima linie a partidului.
Surse din PSD au precizat pentru News.ro că numele vehiculate în noul Guvern sunt Alexandru Rafila, la Sănătate, Vasile Dîncu, la Apărare, Sorin Grindeanu, vicepremier şi ministru al Transporturilor şi Gabriela Firea, la Muncă. Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie condus de Florin Jianu, dacă ministerul va fi revendicat de PSD.
Surse politice au precizat pentru News.ro că vicepremierii din noul Executiv ar putea fi Kelemen Hunor şi Sorin Grindeanu. Secretariatul General al Guvernului ar putea fi condus de Mihai Busuioc sau Titus Corlţean.