Ce se întâmplă cu negocierile dintre Rusia și Ucraina după masacrul de la periferia Kievului
Portița de speranță care părea că se deschide săptămâna trecută în urma negocierilor de la Istanbul dintre miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei pare să închidă încet-încet, în urma noilor evoluții de pe front. Toată lumea se întreabă în acest moment dacă mai e posibilă reluarea negocierilor de pace după masacrul de la periferia Kievului care a înspăimântat întreaga planetă.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se angajează să continue discuțiile de pace cu Rusia, în ciuda atrocităților comise în regiunea Kievului, informează The Kyiv Independent.
„Este greu de spus cum, după tot ceea ce s-a făcut, putem avea orice fel de negocieri cu Rusia. Dar, ca președinte, trebuie să o fac. Orice război trebuie să se încheie”, a spus Zelenski pentru postul american CBS.
Ministerul de Externe de la Moscova: "Provocarea" de la Bucha are ca scop oprirea negocierilor de pace
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat duminică următorul lucru: "Întreruperea negocierilor de pace este scopul crimei regimului de la Kiev din satul ucrainean Bucea".
"Semnificaţia crimei regimului de la Kiev este întreruperea negocierilor de pace şi escaladarea violenţei", a scris ea pe canalul său de Telegram.
Ea a amintit că, în legătură cu acest "incident", Federaţia Rusă a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
Ce spune Rusia despre masacrul din zona Kievului
Ucraina a acuzat duminică Rusia de "genocid", afirmând că a descoperit cadavrele a 410 civili în regiunea Kiev recent eliberată de sub controlul forţelor ruse, în urma retragerii acestora.
Numai în oraşul Bucha, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, conform autorităţilor ucrainene.
Oficialul de la Moscova a numit uciderea civililor în orăşelul ucrainean Bucha "o provocare a armatei şi radicalilor ucraineni".
"Declaraţiile Occidentului despre situaţia din satul ucrainean Bucha şi viteza cu care au fost distribuite nu lasă nicio îndoială cine a comandat această poveste", a mai susţinut Zaharova duminică seară la canalul de televiziune Rossia-1.
Înregistrarea video a fost postată pe canalul ei de Telegram.
Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că Forţele Armate ruse au părăsit complet satul Bucea din regiunea Kiev la 30 martie, iar "dovezile crimelor" au apărut abia în a patra zi, când angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns în oraş.
Ministerul a mai subliniat că, la 31 martie, primarul oraşului Bucea, Anatoli Fedoruk, în mesajul său video, a confirmat că nu sunt soldaţi ruşi în Bucea, dar nici măcar nu a menţionat vreun localnic împuşcat pe stradă cu mâinile legate, adaugă TASS.
Când se reiau negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina
Rusia a transmis în cursul zilei de ieri că tratativele de pace cu partea ucraineană nu au progresat suficient pentru o întâlnire la cel mai înalt nivel, între preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi că
poziţia Moscovei în privinţa statutului Crimeei şi Donbasului rămâne neschimbată, potrivit Reuters.
"Proiectul de acord nu este gata pentru trimiterea la o întâlnire la vârf", a declarat negociatorul şef al Rusiei, Vladimir Medinski, pe contul său de Telegram.
"Repet iar şi iar: poziţia Rusiei privind Crimeea şi Donbas rămâne NESCHIMBATĂ", a scris el. Moscova doreşte o Crimee rusă şi un Donbas independent.
După întâlnirea față în față dintre echipele de negociere ale celor două ţări, de la Istanbul, în 29 martie, negocierile au continuat vineri prin videoteleconferință.
Negociatorul şef al rușilor, Vladimir Medinski, a declarat la acel moment: “Continuăm negocierile prin videoconferinţă. Poziţiile noastre cu privire la Crimeea şi Donbas nu s-au schimbat”, a indicat Medinski, care a publicat și fotografii de la aceste discuţii.
Ucraina a acceptat neutralitatea țării şi renunţarea la aderarea la NATO, cu condiţia ca securitatea să-i fie garantată de către alte ţări în faţa Rusiei. În acest scop, Kievul cere Moscovei să semneze un tratat internaţional.
Delegaţia ucraineană a fost de acord ca statutul Donbasului şi al Crimeii să fie negociat mai târziu.