In articol:
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că întoarcerea la starea de urgență s-ar face după mai multe zile de peste 10.000 de cazuri. Ministrul exclude intrarea în starea de urgență după două zile în care a fost depășit pragul de 500 de îmbolnăviri. În schimb, ar putea fi instituite măsuri precum carantinarea unor orașe sau cartiere în județele cu un număr foarte mare de cazuri- Argeș, Prahova, Galați, Brașov.
Citeste si: Bani de la stat pentru studenți și pensionari
Tătaru a spus, într-un interviu pentru Agerpres, că România nu a depăşit primul val al pandemiei de coronavirus şi că ''asistăm la a II-a cocoaşă a primului val'', după ce miercuri și joi a fost înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri raportate în 24 de ore.
Citeste si: Românul care vinde biserica pe internet
"Odată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri.
Care sunt condițiile pentru o nouă stare de urgență
Întrebat în ce condiții ar putea fi reinstituită starea de urgență în România, Nelu Tătaru a spus că trebuie urmărită evoluția pe o perioadă mai mare. "Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri, de peste 500.
Citeste si: VIDEO| Invazie de alge pe litoral
În acest moment avem în toată țara o creștere, dar nu exponențială.
Cu privire la pragul s-ar putea pune problema instituirii stării de urgență, ministrul Sănătății a răspuns: "Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână- jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe".